logo F1online.sk

Vettel skončí, toto bola jeho posledná šanca, myslí si Surer

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala17. 5. 2022

Bude mať Sebastian Vettel po sezóne ešte nejakú motiváciu pokračovať? Marc Surer má obavy, že štvornásobný majster sveta už čoskoro oznámi koniec svojej kariéry. Momentálne si totiž nevie predstaviť, čo by ho ešte mohlo udržať v kolotoči F1.

Po odchode zo sveta štyroch kolies by sa Sebastian Vettel istotne nenudil. Okrem motoršportu ho totiž zaujímajú rôzne spoločenské aj environmentálne témy, čo v konečnom dôsledku potvrdil aj minulý týždeň, keď sa zúčastnil panelovej diskusie BBC Question Time.

V nej priznal, že často uvažuje napríklad nad tým, či je správne kázať ľuďom, aby šetrili životné prostredie, a zároveň cestovať po svete a pretekať v monopostoch F1.

“Robí to zo mňa farizeja, máte pravdu, ak ste sa zasmiali,” úprimne odpovedal na otázku z publika Sebastian Vettel. “Niektoré otázky si kladiem každý deň. Ja nie som svätý, no robí mi starosti naša budúcnosť, témy ako energia, energetická závislosť, alebo kam vlastne smerujeme? Sám seba sa pýtam, či by som mal jazdiť a takto cestovať po svete.”

“Jazdiť v aute je mojou vášňou, milujem to. Vždy, keď naskočím do auta, si to užívam. Keď však z neho vystupujem, začnem uvažovať: Mali by sme toto robiť? Mali by sme cestovať po svete a míňať zdroje? Na druhej strane však zabávame ľudí. Počas covidu sme boli jedným z prvých športov, ktoré sa opäť rozbehli,” uvažuje pilot Aston Martinu. “Keď už všetkým išlo roztrhnúť hlavy, vrátili sa preteky Formuly 1. Netvrdím, že F1 má nejakú obrovskú pozíciu vo svete zábavy. Veľa ľudí však nemohlo zabávať ostatných a im to chýbalo. Myslím si, že bez toho by sme zošaleli.”

“Kladiem si veľa otázok. Robím veľa vecí, pretože mám pocit, že ich viem spraviť lepšie. Idem zakaždým lietadlom? Nie, ak viem prísť autom. Ako som povedal, niektoré veci mám pod kontrolou, iné sú mimo nej,” poznamenal Vettel, ktorý aj na natáčanie do Londýna pricestoval vlakom.

Keby Vettela trápili len tieto otázky, azda by ešte zostal. Problémom však podľa bývalého pretekára F1 Marca Surera je, že Nemec už nebojuje o nič významné. Časy, keď mohol aspoň pomýšľať na zisk majstrovského titulu, sú dávno preč.

Práve výkony Aston Martinu by mohli nahnúť misky váh na stranu ukončenia kariéry, myslí si Surer. “Nevyzerá to tak, že by tento tím dokázal vyhrať šampionát. Potrebuje teda toto všetko? Podľa mňa si splní svoj kontrakt a rozlúči sa. Aston Martin bol jeho poslednou šancou, no ani tu to nezafungovalo,” uviedol pre Formel1.de.

Ani konkurencia už o Vettela zrejme nebude mať záujem, určite nie tímy z popredných priečok. Red Bull, Ferrari aj Mercedes si môžu vyberať z talentovaných mladíkov. O nich nikdy nebudú mať núdzu, kým sa budú držať vpredu.

Blížiaci sa koniec však neznamená, že by Vettel zvyšok sezóny “odflákol”. “Sám za seba hovorí už len fakt, že sa vrátil po koronavíruse. Snaží sa tímu pomôcť, ťahá ho vpred, dokonca badať prvé náznaky progresu. Vettel si robí svoju prácu. Mohol to rovno vzdať a nik by sa naňho nehneval, možno len jeho tím.”

Ďalšia otázka znie: Má vôbec na to, aby ešte pretekal vo Formule 1? Podľa Surera schopnosti určite, otázne je niečo iné. “Za normálnych okolností Seb poráža Strolla. Pérez mal s tým neustále problémy, čo poukazuje na Vettelovu úroveň. Otázna je motivácia. Môže boj o desiate miesto motivovať štvornásobného majstra sveta? Ťažko povedať…”

Súvisiace články