logo F1online.sk

Albon: Nenazval by som to šťastím, bol to odraz nášho skutočného tempa

Alex Albon
© Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 5. 2022

Pilot Williamsu Alex Albon dokázal na Veľkej cene Miami „urvať“ pre svoj tím ďalšie dva body. Síce sa vďaka nim neodlepil z posledného miesta Pohára konštruktérov, no tento víkend zanechal v duši rodáka z Londýna veľmi dobrý pocit. Podľa jeho slov sa Williams k bodom nedostal zásluhou šťastia ani náhody, ale zásluhou svojho skutočného tempa.

Odvážna stratégia sa Albonovi a Williamsu vyplatila v Austrálii aj v Miami. Prvý bodový zárez v Melbourne bol podľa Alexa sčasti dielom šťasteny, no ten druhý na Floride už nie.

„Som strašne šťastný,“ povedal Albon, ktorého cituje Autosport. „Ak sa pozriete na víkend ako celok, povedal by som, že tento výsledok je omnoho menšie prekvapenie než ten v Melbourne.“

„V dvoch voľných tréningoch sme sa umiestnili v najlepšej desiatke, takže sa nám darilo pohybovať niekde v tejto časti štartového poľa. Nedostali sme sa tam vďaka prázdnym nádržiam, ale bol to odraz nášho skutočného tempa. V najlepšej desiatke sme sa teda pohybovali celý víkend.“

„Samozrejme, mali sme trochu šťastie na kolízie monopostov pred nami, ale číhali sme hneď za nimi a tiež sa na nich doťahovali. Som teda nesmierne šťastný. Mali sme naozaj dobrý víkend,“ dodal Albon.

Jeho slová však príliš nekorešpondujú s tým, čo sme videli v sobotu. Monopost FW44 v kvalifikácii opäť úplne vybuchol a ako Albon, tak jeho tímový kolega Nicholas Latifi mali štartovať z posledného radu. Vpred ich posunuli problémy Aston Martinu a Estebana Ocona. Britsko-thajský pretekár však trvá na tom, že tempo na umiestnenie v najlepšej desiatke mali. Problémom tímu však zostáva sobotná výkonnosť.

„Anomáliou sú kvalifikácie. Musíme zistiť, ako získať výkonnosť aj v tomto smere, pretože v Bahrajne sa nám to podarilo, no na nasledujúcich podujatiach sme trochu stratili pôdu pod nohami,“ hovorí Albon.

„V Imole sa dostavili problémy s brzdami, v Melbourne zas s palivom a tu v Miami sme nedokázali zahriať pneumatiky,“ dodal rodák z Londýna, ktorý však vyzdvihol kvality svojho auta v pretekovom tempe.

„Na začiatku pretekov sme bojovali s Georgeom, vlastne sa nám ho v istom momente podarilo aj predbehnúť. Potom sme sa dotiahli na Daniela a celý vláčik pred nami. Konečný výsledok by som teda nenazval šťastným. Zo strategického pohľadu sme boli optimisti a zostali na trati, keď všetci ostatní zamierili do boxov a vďaka tomu sa chopili našej šance. Práve toto nás dostáva do týchto situácií, z ktorých následne dokážeme bojovať o body,“ povedal Albon.

Súvisiace články