logo F1online.sk

Norris: Momentálne sme výkonnostne až za Alfou Romeo

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková10. 5. 2022

Lando Norris po Miami zhodnotil, že McLaren sa v súčasnosti nachádza z pohľadu výkonnosti až za Alfou Romeo, a to napriek tomu, že v konštruktéroch sú pred nimi. Výkony britského tímu sú však po piatich súťažných víkendoch zatiaľ ako na hojdačke.

Testy v Barcelone mnohým fanúšikom „papájových“ vliali do žíl optimizmus. Následne ich však prebrala krutá nočná mora v podobe úvodnej Veľkej ceny Bahrajnu, kde piloti McLarenu skončili na štrnástom a pätnástom mieste. Svoju úlohu v tom samozrejme zohralo aj zotavovanie sa z covidu u Daniela Ricciarda.

V prípade Norrisa sa neskôr situácia zlepšila, tu treba vyzdvihnúť najmä jeho tretie miesto v Imole. Veľká cena Miami však predstavovala ďalší krok späť, keďže ani jednému z pilotov McLarenu nepribudli žiadne ďalšie body. Brit totiž vypadol po kolízii s Pierrom Gaslym, zatiaľ čo Austrálčan skončil až trinásty.

Napriek tomu je McLaren v poradí Pohára konštruktérov stále na slušnej štvrtej pozícii, hoci na tretí Mercedes stráca až 49 bodov. Norris sa však pozerá aj na tímy za nimi a ako meradlo používa konzistentnosť Valtteriho Bottasa z Alfy Romeo, ktorý vo všetkých štyroch pretekoch, v ktorých došiel do cieľa, skončil na piatom až ôsmom mieste.

„Myslím si, že sme za Mercedesom a zaostávame aj za Alfou Romeo. Sme na tom celkom dobre v porovnaní s Alpine a AlphaTauri. Haas je tiež niekde v tejto oblasti. Takže jednoducho povedané – je to tesné. V pretekoch máme slušné tempo. Len ho bude treba trochu viac, aby sme sa dotiahli na Mercedes a chlapcov pred nami. Ak sa nám to podarí, môžeme byť spokojní,“ zhodnotil Norris rýchlosť McLarenu v porovnaní s konkurenciou.

V Imole mal McLaren počas celého víkendu pohodlný náskok pred Mercedesom, ale v Miami fungoval opačný scenár. Britský pretekár si to vysvetľuje takto: „V Miami je veľa pomalých zákrut, v ktorých má Mercedes jedno z najlepších áut v poli. Od prvého dňa bol Mercedes v týchto úsekoch dobrý.“

Najbližšie nás čaká Veľká cena Španielska v Barcelone, kde by sa podľa 22-ročného pretekára mohlo britskému tímu dariť o niečo viac. „Na základe zimných testov by som povedal, že to vyzerá o niečo nádejnejšie ako v Miami. Dúfam, že sa nám podarí tam priniesť ešte niekoľko vylepšení.“