logo F1online.sk

Schumacher o Vettelovi a Hamiltonovi: Mali by byť vzormi, no správajú sa ako škôlkari

Lewis Hamilton
© Steve Etherington/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala7. 5. 2022

Lewis Hamilton a Sebastian Vettel patria medzi najskúsenejších pilotov v padoku a pravidelne sa vyjadrujú aj k veciam, ktoré presahujú hranice športu. Za ich aktivizmus ich mnohí fanúšikovia obdivujú a považujú ich za vzor. O to prekvapenejší bol Ralf Schumacher, keď zbadal, ako detinsky sa správali v piatok.

Úvod víkendu v Miami osviežili dva úsmevné protesty: Lewis Hamilton po zákaze šperkov vyraboval azda celú svoju šperkovnicu, nuž a Sebastian Vettel dospel k záveru, že vhodnou reakciou na zákaz nosenia necertifikovanej spodnej bielizne pod pretekárskou kombinézou bude nasadiť si boxerky na ňu. V priebehu 24 hodín sa tak vyzliekol z trička, ktorým upozorňoval na globálne otepľovanie a stúpajúcu hladinu mora, a stavil na detinský protest.

Bývalý pretekár F1 Ralf Schumacher sa do oboch pustil už počas piatkových tréningov, ktoré spolukomentoval pre nemeckú Sky. “Poviem úprimne, mne to príde dosť detinské. Lewis Hamilton aj Sebastian Vettel by sa práveže mali postaviť za to, pretože tu ide o bezpečnosť.”

Lewis Hamilton však trvá na tom, že prvoradá je preňho sebaprezentácia a sebavyjadrenie, FIA by mu vraj nemala zakazovať byť samým sebou. Sebastian Vettel zas vyhlásil, že FIA týmto zákazom cieli práve na Lewisa Hamiltona, hoci nevysvetlil, čo má sledovať týmto nadnesene povedané útokom na sedemnásobného majstra sveta.

“Jedna vec je zrejmá: ohňovzdorná kombinéza a spodná bielizeň vydrží vo vysokých teplotách dlho, ale ak sa bavlna príliš zohreje, začne sa roztápať priamo na pokožke. Nemyslím si, že by niekto z nich toto chcel zažiť,” zastal sa riaditeľstva pretekoch Schumacher.

Pre Vettela má jeden tip, ak mu prídu ponúkané ohňovzdorné spodky nepohodlné. “Ja som si boxerky nechal spraviť tak, aby boli nehorľavé. Poslal som ich nášmu vtedajšiemu dodávateľovi a on mi vyrobil ich kópiu, to bolo všetko.”

Okrem spodnej bielizne si FIA posvietila aj na šperky. Na prvý pohľad sa to možno zdá ako hlúpy zákaz, no pri bližšom skúmaní vysvitne, že aj šperky môžu v prípade nehody narobiť škodu. Ralf Schumacher preto pripomína, čo sa stalo Romainovi Grosjeanovi v Bahrajne 2020.

“Ono je to ako v saune: nechcete, aby sa vám v nej nejaký šperk rozpálil a následne sa dotkol vašej pokožky. A pritom tie teploty môžu byť ďaleko vyššie ako v saune,” zdôraznil. “Najmä po Grosjeanovej nehode by si ľudia mali vstúpiť do svedomia, nie sedieť na tlačovke s troma hodinkami na rukách a obsypaní šperkami. Úprimne, toto bolo detinské, pripomína mi to škôlku.”

Schumacher trvá na tom, že Hamilton s Vettelom by mali byť vzorom. “Aj piloti vo Formule 3 alebo vo Formule 4 by mali vidieť, že aj veľkí chlapci dodržiavajú pravidlá. V prvom rade tu ide o bezpečnosť. Je trápne, že takí skúsení ľudia, ktorí zažili už množstvo incidentov, si z toho robia žarty. Je to hanebné.”

Niels Wittich si však z týchto protestov nič nebude robiť, predpovedá nemecký komentátor. “Dobre ho poznám a nemám žiadne obavy. Sebastian a Lewis si na tejto téme vylámu zuby, pretože sa mýlia. Toto bude viesť len k trestom a vylúčeniam. Neviem, či to niekto chce, pretože Wittich ťahá za dlhší koniec.”

Na stranu riaditeľa pretekov sa postavil aj majster sveta z roku 2009 Jenson Button, ktorý prezradil, že pravidlá zakotvené v Medzinárodnom športovom kódexe dodržiaval, aj keď sa v minulosti nijako nekontrolovali.

“Pod kombinézou som nikdy nenosil spodnú bielizeň, pretože je horľavá. A vždy to bolo v pravidlách — nenoste horľavú spodnú bielizeň, nenoste pírsingy a kov na tele. Doteraz sa na toto pravidlo nehľadelo veľmi prísne, no už sa začalo. Je zvláštne, že k tomu prišlo tak odrazu,” začudoval sa Button.

Krokom riaditeľstva pretekov však rozumie. “Nejde tu len o to, čo sa udeje na okruhu. Keď mu napríklad niekto bude dávať dolu prilbu, môže zachytiť náušnicu a potiahnuť mu ňou ucho. Maršál sa potom bude cítiť nanič, lebo mu spôsobil zranenie. Alebo keď vás vezmú do nemocnice na röntgen alebo magnetickú rezonanciu, ani na nej nemôžete mať na tvári nič kovové.”

“Je zvláštne, že sa o tom bavíme. V motoršporte môžeme rozoberať toľko vecí, no momentálne riešime toto,” pokrútil hlavou Button.