logo F1online.sk

Marko: Iba Norris sa môže rovnať Verstappenovi

Max Verstappen a Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková5. 5. 2022

Helmut Marko z Red Bullu pred víkendovou Veľkou cenou Miami vyrukoval s jedným zo svojich typických kontroverzných výrokov, keď vyhlásil, že iba Lando Norris patrí do rovnakej ligy ako aktuálny držiteľ titulu F1 Max Verstappen.

Nedá sa poprieť, že Norris patrí medzi veľmi výnimočných jazdcov, čo viackrát dokázal počas troch rokov pôsobenia vo Formule 1. Pravidelne poráža aj svojho skúsenejšieho tímového kolegu Daniela Ricciarda či iných starších borcov.

Provokatívne vyjadrenie sa však úplne nezhoduje s tým, že F1 momentálne zažíva nástup nesmierne talentovanej generácie, do ktorej nepatrí len Lando Norris, ale napríklad aj George Russell či Charles Leclerc.

Práve Monačan je aktuálne najväčším vyzývateľom holandského šampióna. Ani Marko nenamieta, že tohtoročný súboj o titul sa pravdepodobne bude viesť medzi týmito dvomi jazdcami. Dôvodom ale podľa neho je, že Lando Norris ako jediný pilot, ktorý je schopný vyzvať ich na súboj, na to nemá auto.

Marka naposledy ohromilo, že sa Norrisovi podarilo v posledných pretekoch v Imole dostať na pódium. Neverí však, že McLaren môže takýto úspech opakovať pravidelne, nakoľko nemá monopost schopný zapojiť sa do boja o titul. „Jediný jazdec, ktorý má rovnaký talent ako Max a patrí do rovnakej ligy, je Lando Norris, ale ten momentálne nemá najlepšie vybavenie.“

Norrisa okrem poradcu Red Bullu tento týždeň chválil aj šéf McLarenu Zak Brown. V podcaste F1 Nation povedal, že mladý Brit patrí medzi najlepších z najlepších. „Podľa môjho názoru je rovnako dobrý ako ktokoľvek iný v F1. Je neuveriteľne rýchly. Ale… v F1 je veľa rýchlych jazdcov.“

„Na Landovi mi najviac imponuje to, ako málo chýb robí a keď už ich urobí, sú malé. Nevideli ste ho veľakrát, že by vrazil autom do bariéry alebo by pod tlakom prešiel zákrutou a následne urobil chybu. Myslím si, že čo sa týka čisto prirodzeného talentu, tak ho má toľko ako nikto iný v F1,“ vyhlásil šéf McLarenu.

Brown je teda určite rád, že jeho spolupráca s 22-ročným jazdcom sa len tak ľahko neskončí. Ako vieme, Norris totiž podpísal so stajňou z Wokingu kontrakt až do konca sezóny 2025.

Súvisiace články