logo F1online.skF1online.sk

Verstappen je ako Marc Marquez, hovorí Albon

Alex Albon a Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 5. 2022

Záhada menom monoposty Red Bullu. V závere ostatného cyklu technických pravidiel nebol v podstate nikto okrem Maxa Verstappena schopný jazdiť s týmito autami. Postupne v ňom vybuchli Pierre Gasly, Alex Albon a ani Sergio Pérez sa nedokázal vyrovnať holandskému pretekárovi. Jedným z najpovolanejších, ktorí sa nám túto záhadu pokúšajú objasniť, je práve expilot Red Bullu Alex Albon.

Ten strávil v pretekárskej sedačke tohto tímu jeden a pol roka, bol tímovým kolegom Verstappena a v roku 2021 pôsobil ako rezervný pilot, vďaka čomu má za sebou mnoho hodín na simulátore v Milton Keynes. Mal tak unikátnu príležitosť študovať jazdecký štýl „lietajúceho Holanďana“ a ako sám hovorí, vysvetliť to nie je jednoduché.

„Možno je to zvláštne prirovnanie, ale ak niekto sleduje MotoGP, tak mi napadá taký Marc Marquez,“ prehlásil Albon v podcaste Beyond The Grid. „Má veľmi špecifický jazdecký štýl, ktorý mu vyhovuje a dokáže s ním byť rýchly, ale pokúšať sa ho napodobniť nie je vždy jednoduché.“

Ako sme uviedli, v týchto monopostoch nepochodil nejeden veľmi kvalitný pretekár. Postavili však inžinieri Red Bullu niečo, čo dokonalo vyhovovalo iba jednej polovice garáže? „Ak sa mu s tým autom zakaždým darilo, neexistuje dôvod, prečo by sa mal tím odkloniť a prejsť k niečomu inému,“ vysvetľuje Albon.

„Myslím, že pri pohľade na dáta ste o Maxovi nezistili nič, čo by hovorilo: ‚Wau, toto a tamto bolo z jeho strany skrátka neuveriteľné.‘ Samozrejme, jazdí na limite a má rád auto, ktoré má silnú prednú časť, no to je myslím všeobecne známa vec.“

„Tímový kolega z toho nikdy nemôže mať dobrý pocit. Myslím, že dokonca aj Checo to minulý a aj tento rok okúsil. Nové pravidlá však veci dali trochu viac do rovnováhy. Checo podľa mňa odvádza skvelú prácu, je to nesmierne talentovaný pretekár a tiež má rád auto, ktoré sa správa určitým spôsobom, čo je pre ostatných taktiež ťažké napodobniť,“ povedal Albon.

Súvisiace články

Diskusia