logo F1online.sk

Norris: Mechanikom som už pomáhal, len som to nevešal na internet

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala24. 7. 2020

Fotografia Landa Norrisa z nedele večera, na ktorej pomáhal mechanikom s rozoberaním monopostu a jeho prípravou na prevoz, preletela svetom Formuly 1. Do veľkej časti bola prekvapivá, keďže piloti obyčajne mechanikom nepomáhajú s balením techniky. Norrisovi však takáto pomoc príde prirodzená. Tvrdí, že nešlo o žiadnu jednorázovú záležitosť.

Doteraz sme len o tom nič nevedeli, pretože Norris necítil potrebu to zverejňovať. “Takéto niečo som už párkrát spravil, len sa to nikdy nedostalo na sociálne siete. Necítil som potrebu to na ne dávať,” prezradil Lando Norris. “Také niečo som spravil už v roku 2018 a robievam to už od čias, keď som bol ešte v motokárach.”

“Po pretekoch sme si vždy motokáry vyčistili a vždy som si to užíval. Ako dieťa ma bavilo, keď som niečo rozoberal. Svojím spôsobom som v tom pokračoval od motokár až po F1,” pokračuje Brit, ktorý v Maďarsku získal len trináste miesto. A hoci z toho určite nebol nadšený, zostal a tímu pomohol.

“Vo Formule 1 to robievam od roku 2018, keď som sa predstavil v prvých tréningoch — v USA, Japonsku, Mexiku, Abú Zabí, a tiež niekedy v roku 2019. Nerobím to vždy, no oveľa častejšie, keď mám odlet až v pondelok. Veľakrát odlietam už v nedeľu večer, takže ideme na brífing a potom domov. Keď však odchádzame až v pondelok, mám priestor na to, aby som zostal s mechanikmi a pomohol im.”

“Mám na to dva dôvody. Prvý je, že ma to baví — je to super! Kto by nechcel rozoberať monopost Formuly 1, trochu ho preskúmať a pracovať s mechanikmi? Je to zábava. Naučíte sa o ňom niečo nové,” vysvetľuje Norris. “A druhý dôvod je ten, že je prospešné pre tím, pre mňa a pre mojich mechanikov, keď pracujeme spoločne. Ja im pomôžem, čo im uľahčí prácu. Majú predsa za sebou celý súťažný víkend, a to tri týždne v rade. Pomyslel som si, že by som im mohol vypomôcť a trochu im to uľahčiť.”

Podať maximálny výkon počas troch súťažných víkendov za sebou nie je jednoduché. Tím navyše čakajú ešte aspoň dve podobné víkendové trojičky. Norris si dobre uvedomuje, že je to pre celú stajňu veľká záťaž, ale nepomáha jej len z tohto dôvodu.

“Nerozhodol som sa to robiť len preto, že pretekáme tri týždne za sebou. Chcel som im pomôcť, navyše ma to baví a strávime spolu nejaký čas,” nadviazal štvrtý muž šampionátu. “Dobre sme sa zasmiali, zavtipkovali si a ja som si užil ten čas, čo som strávil prácou s mechanikmi a inžiniermi. A môj inžinier Will (Joseph) to robí tiež.”

“Robievam to už odkedy som prišiel do McLarenu. Snažím sa lepšie začleniť do tímu, lepšie sa navzájom spoznať. Myslím si, že je to kľúčové pri budovaní atmosféry v tíme. Inak by som akurát tak si ľahol na posteľ a pozeral Netflix. Uprednostním rozoberanie monopostu Formuly 1,” doplnil.