logo F1online.sk

Viaceré zdroje potvrdzujú: Poznáme termíny ďalších troch veľkých cien

Imola, Taliansko
© Autodromo Imola
Milan Kubala
Milan Kubala24. 7. 2020

Tohtoročný kalendár Formuly 1 sa rozrastie o ďalšie tri veľké ceny. Hoci sme od predstaviteľov F1 zatiaľ nedostali oficiálne potvrdenie tohto rozšírenia kalendára, britské aj nemecké zdroje sa zhodli na tom, že sa tento rok bude skutočne jazdiť v Nemecku, Portugalsku i v Imole.

Veľmi dlho sa špekulovalo nad tým, že by sa Veľká cena Nemecka mala uskutočniť na Hockenheimringu, no nestane sa tak. Voľba padla na Nürburgring, na ktorom sa Formula 1 predstaví 9. až 11. októbra, informuje okrem RTL aj AMuS či Autosport.

Jesenná Veľká cena Nemecka na Nürburgringu môže byť problémová. V tejto fáze roka panuje na okruhu teplota v priemere len 7,8°C. Podľa aktuálneho počasia môže byť teplejšie, ale i chladnejšie. Na Nürburgringu sa už v tejto fáze roka za podobných podmienok jazdilo. Veľká cena Európy 1984 (7. októbra) sa uskutočnila v pomerne chladnom 10-stupňovom vzduchu a v roku 1995 (1. októbra) tu bolo ešte o jeden stupeň chladnejšie. V daždi vtedy vyhral Michael Schumacher na Benettone.

Po chladnom Nürburgringu nasleduje jeden voľný víkend a pravdepodobne finálna dvojička európskej časti, a teda preteky v Portugalsku a Taliansku. Portimao má hostiť veľkú cenu 23. až 25. októbra, Imola o týždeň neskôr, teda 30. októbra až 1. novembra.

  1. VC Rakúska – 5. júl
  2. VC Štajerska – 12. júla
  3. VC Maďarska – 19. júla
  4. VC Veľkej Británie – 2. augusta
  5. VC 70. výročia F1 – 9. augusta
  6. VC Španielska – 16. augusta
  7. VC Belgicka – 30. augusta
  8. VC Talianska – 6. septembra
  9. VC Toskánska – 13. septembra
  10. VC Ruska – 27. septembra
  11. VC Nemecka – 11. októbra
  12. VC Portugalska – 25. októbra
  13. VC Talianska (Imola) – 1. novembra

Liberty Media má mať jasno už aj v tom, ako bude vyzerať americká časť kalendára. Žiadna nebude. Preteky v USA, Kanade, Mexiku a Brazílii budú tento rok chýbať. Do programu sa Liberty ešte snaží vtesnať ázijských zástupcov, a teda Vietnam či dokonca aj Malajziu.

Ako už bolo dávnejšie avizované, sezónu pravdepodobne ukončia dve veľké ceny na bahrajnskom Sachíre, a jedny preteky v Abú Zabí. Ročník 2020 by sa tak skončil 13. decembra.

V prípade úspešného absolvovania európskej časti sezóny a jej ukončenia na Blízkom východe by sme už v kalendári mali viac ako vytúžených pätnásť veľkých cien. S prípadnými pretekmi vo Vietname či Malajzii by sme sa dostali dokonca na číslo osemnásť.