logo F1online.sk

Ricciardo sa ospravedlnil Sainzovi: Zničil som preteky nám obom

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl25. 4. 2022

Daniel Ricciardo v prvej zákrute zničil preteky sebe i Carlosovi Sainzovi. Kým Španiel už nemohol pokračovať, Austrálčan vo farbách McLarenu sa zaradil na posledné miesto. Až do konca sa z neho nevyhrabal.

V hlave Daniela Ricciarda sa najmä po skvelom treťom mieste Landa Norrisa mohli premietať myšlienky, čo by bolo, keby bolo…

Po dobrom odpichu atakoval piate miesto, avšak v prvej zákrute trafil Carlosa Sainza. Následne inkasoval úder zozadu od Valtteriho Bottasa, ktorý mu spôsobil poškodenie difúzora a zhoršenie jazdných vlastností monopostu.

„Je ťažké prijať incidenty z prvého kola. Tento zničil moje i Carlosove preteky. Mrzí ma to kvôli Carlosovi, je to jednoducho nanič. Pokračoval som s poškodením a celé preteky som sa trápil,“ adresoval Daniel Ricciardo odkaz na sociálnej sieti. Aj keď komisári jeho počínanie netrestali, šiel sa po pretekoch ospravedlniť Carlosovi Sainzovi, ktorého vyradil z pretekov.

„Ospravedlnenie nič nezmení, ale je to jediné, čo môžem teraz urobiť. Musím za to niesť zodpovednosť. V hlave si po takomto incidente hovoríte, že ste mohli byť opatrnejší a ísť pomalšie. Ak však začnete myslieť príliš konzervatívne, ľahko sa dostanete do ešte väčších problémov či do sendviču medzi dve autá,“ vyhlásil pilot McLarenu.  

Ricciardo opísal kontakt so Sainzom zo svojho pohľadu takto: „Pôvodne som si myslel, že ma niekto do Carlosa natlačil. V skutočnosti som však doňho vrazil a potom tomu ešte niekto zozadu trochu pomohol. V prvej zákrute sa vždy autá na seba natlačia, šiel som na obrubník so zámerom urobiť si trochu viac miesta. Akonáhle som však vyšiel na obrubník, začalo ma z neho šmýkať preč smerom doprava. Naďalej ma to šmýkalo, pričom Carlos musel v jednej chvíli zahnúť doľava. Potom som, žiaľ, trafil zadnú časť jeho auta.“

Skúsený Austrálčan sa potom trápil na chvoste štartového poľa. Na chvíľu si pomohol, keď ako prvý prezul na sliky a získal pozície i čas k dobru. Zasekol sa však vo vláčiku za Alexom Albonom. McLaren skúsil ešte jeden pitstop na tvrdé pneumatiky, ktoré však v chladnom počasí absolútne nefungovali. V cieli z toho bolo osemnáste miesto.

„Preteky boli pre mňa skôr testovacím dňom. Od prvého kola boli úplne zničené. Trápil som sa s poškodením auta. Teším sa aspoň z Landovho pódia a už sa neviem dočkať na Miami,“ doplnil Daniel Ricciardo.

V McLarene aj napriek nevydarenej nedeli v podaní Daniela Ricciarda zavládli oslavy. Britský tím získal zvlášť po nevydarenom vstupe v Bahrajne senzačné pódium. „Pódium je výsledkom tvrdej práce a výborne manažovanej stratégie. Lando si pošetril pneumatiky a postrážil odstup od áut, s ktorými sme pretekali. Dostal sa do pozície, v ktorej vyťažil z príležitostí, ktoré sa naskytli. Daniel jazdil s poškodeným monopostom. Napriek tomu dokázal pozbierať cenné informácie, vďaka ktorým sme ako tím maximalizovali náš výsledok,“ zhodnotil šéf tímu Andreas Seidl, ktorý sa vyjadril k rýchlostnému progresu britskej stajne.

„Výkon, ktorý sme videli počas víkendu na odlišnej trati a v odlišných podmienkach potvrdzuje potenciál MCL36, ktorý odomykáme preteky od pretekov. Zostávame realistickí, stále nás čaká práca pri sťahovaní straty na špičku. Pochvala patrí aj mechanikom za veľmi dobré pitstopy,“ uzavrel.