logo F1online.sk

Ricciardo: Cítim sa ako minulý rok v Monze

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl23. 4. 2022

Daniel Ricciardo sa v piatok kvalifikoval na viac než solídnom šiestom mieste, napriek tomu úplne nežiaril úsmevmi. V Q3 vinou červených vlajok stihol jediné merané kolo a nemohol ukázať všetok potenciál.

Austrálčan doplatil na viaceré prerušenia a v závere aj na nehodu Landa Norrisa, ktorá predčasne ukončila tretiu časť kvalifikácie.

„Tuším, že v Q3 sme iba ja a Charles odjazdili jediné merané kolo. Všetci ostatní stihli dve, čo im v takýchto podmienkach výrazne pomohlo. Treba to však brať ako realitu. Celkovo som šťastný, ako kvalifikácia prebehla a dopadla. Na druhej strane som frustrovaný. Cítim, že sme mali lepšiu rýchlosť, než sme ukázali, išlo len o vec načasovania,“ skonštatoval Daniel Ricciardo po kvalifikácii.

Sám Ricciardo naznačil paralelu s minuloročným podujatím v Monze, kde sme tiež zažili formát s piatkovou kvalifikáciou a sobotňajším šprintom. McLareny sa vtedy v piatok kvalifikovali na štvrtom a piatom mieste s mikroskopickou stratou na tretieho Verstappena. V šprinte to potom Ricciardo vytiahol na tretie miesto, avšak vtedy mal McLaren lepšiu výkonnosť než aktuálne na štarte novej éry.

„Cítim sa trochu ako naposledy v Monze, kde sme tiež mali v kvalifikácii na viac. Všetko je však okej. Teším sa na šprint. V sobotu bude zrejme sucho, uvidíme, kam nás to posunie. V kvalifikácii však aj na slikoch majú pomerne solídnu rýchlosť,“  skonštatoval 32-ročný rodák z Perthu.

Vzhľadom na zmenu formátu bodovania šprintu by McLareny mohli už dnes bojovať o body, čo by bolo pre tím po nevydarenom začiatku ďalším dobrým impulzom. „Myslím si, že šprint môže byť zábavný. Sme v dobrej pozícii a máme dobrú rýchlosť. Počas zvyšku víkendu sa budeme tvrdo biť o body a čo najlepšie umiestnenia,“ uzavrel Daniel Ricciardo.

Aj v samotnom tíme boli spokojní s priebehom piatkovej kvalifikácie. „Zažili sme pozitívny štart do víkendu. Auto sa správalo dobre v mokrých i suchých podmienkach, jazdci aj tím sa veľmi dobre adaptovali na premenlivé počasie. Žiaľ, za piatok sme nezískali žiadne body, stále nás čaká veľa práce. Zostávame nohami pevne na zemi a čo najlepšie sa pripravíme na šprint a nedeľňajšie preteky,“ povedal pretekový riaditeľ Andrea Stella.