logo F1online.skF1online.sk

Hamilton priznal, že ho nadchla možnosť odkúpiť Chelsea, hoci fandí Arsenalu

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala22. 4. 2022

Keď sa v priebehu týždňa objavili správy o tom, že tenistka Serena Williamsová a šampión F1 Lewis Hamilton sa stali súčasťou jedného z konzorcií usilujúcich sa o odkúpenie londýnskej Chelsea, futbaloví fanúšikovia spozorneli. Hamilton totiž o sebe tvrdí, že je fanúšikom konkurenčného Arsenalu. V piatok však vysvetlil, že takúto obrovskú príležitosť si nechce nechať ujsť, a tiež, že v prvom rade fandí športu.

Majiteľom Chelsea sa v roku 2003 stal ruský miliardár Roman Abramovič, no 20. výročia od odkúpenia klubu sa už nedočká. Po prepuknutí vojny na Ukrajine totiž Abramovič oznámil, že Chelsea plánuje predať. O kúpu 2,5-miliardového klubu sa uchádzajú tri konzorciá. Súčasťou skupiny okolo sira Martina Broughtona je aj Lewis Hamilton, ktorý podľa dostupných informácií chce prispieť sumou desiatich miliónov libier.

Lewis Hamilton v piatok na tlačovke vysvetľoval, čo ho primälo k tomu, aby investoval do Chelsea, jedného z hlavných konkurentov Arsenalu. “Už od detstva fandím futbalu, od štyroch rokov až do sedemnástich som ho aj hrával,” zaspomínal si na časy, keď s ďalším rodákom zo Stevenage Ashleym Youngom behali po rovnakom trávniku. “Každý rok som bol súčasťou tímov, každý rok som hral za školu, zúčastnil som sa množstva zápasov. Aj keď som bol malý, tak sme zvykli s chlapcami z okolia hrať futbal.”

“Chcel som vtedy zapadnúť, keďže som bol jediným černochom, a viem, že každý fandil niekomu inému; jeden fandil Tottenhamu, ďalší Manchesteru United… Ja som tie tímy striedal, ale spomínam si, že keď som raz prišiel domov, moja sestra Sam ma začala udierať do ramena, v podstate ma bila s tým, že musím podporovať Arsenal,” rozosmial sa 37-ročný Brit. “A tak, keď som mal päť alebo šesť rokov, som sa stal fanúšikom Arsenalu.”

Záujem o Chelsea sa však nedostavil len tak sčista-jasna. “Môj strýko Terry bol veľkým fanúšikom The Blues a bol som s ním na množstve zápasov, na ktorých sme sledovali Arsenal a Chelsea. V konečnom dôsledku som však fanúšikom športu a Chelsea je jedným z najväčších a najúspešnejších klubov sveta. Keď som sa dopočul o tejto príležitosti, povedal som si, že toto je jedna z najväčších šancí stať sa súčasťou niečoho veľkého.”

Lewis Hamilton vníma kúpu Chelsea v prvom rade ako jedinečnú investičnú príležitosť — šanca stať sa spolumajiteľom takého veľkého klubu je naozaj ojedinelá. Nie je to však jediná vec, ktorá britského aktivistu za ľudské práva zaujíma.

Ako vo všetkom, čo Hamilton robí, aj tu sa bude snažiť bojovať za rasovú rozmanitosť a inklúziu. “V prvom rade sa snažíme získať tento tím a posunúť ho vpred. Celý klub je o tej komunite, práve ona tvorí futbalový tím, sú to ľudia okolo. Z pohľadu práce na zlepšovaní diverzity a inklúzie sú medzi lídrami, je to čoraz diverznejšie a progresívnejšie, no nie je to tak, že by sme sa prikláňali k predchádzajúcemu vedeniu. Naším cieľom je len pokračovať v niečom z práce, ktorú odviedli, mať ešte väčší dopad a viac zapojiť komunitu.”

Nemáme však čakať, že by sedemnásobný majster sveta F1 venoval Chelsea toľko svojho času ako iní predstavitelia konzorcia, ktorí do projektu vkladajú oveľa viac peňazí. Hamilton chce týmto krokom podporiť už spomínanú diverzitu.

“Môj primárnym cieľom záujmu zostáva Formula 1, nuž a toto nie je moja prvá investícia. Ale áno, teším sa z toho. Povedal by som, že na začiatku nebudem do toho tak zasahovať ako niektorí iní, ktorí sú toho súčasťou,” vysvetľoval. “Zatiaľ sme ani nevyhrali, ale ak vyhráme, budeme mať veľa príležitostí zapájať sa čoraz viac, čo je vzrušujúce. Dôležité je, že sme zjednotení v oblasti diverzity a inklúzie. Vidíme tiež, že aj v športe máme pred sebou ešte dlhú cestu, kým sa staneme diverznejšími a inkluzívnejšími. Toto je však úžasná platforma ako vzdelať všetkých tých úžasných fanúšikov.”

Súvisiace články

Diskusia