logo F1online.sk

Keď sa spojí motoršport a futbal: Ktorým klubom fandia piloti F1?

Max Verstappen hrá futbal
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 10. 2021

Keď sa na začiatku nového milénia začali objavovať pokusy prepojiť futbal s Formulou 1 a stvoriť sériu, v ktorej by pretekali futbalové kluby (o tom niekedy nabudúce), prieskumy ukázali, že štyria z desiatich držiteľov permanentiek sú aj fanúšikmi F1. Prekrytie týchto fanúšikovských základní nie je zanedbateľné, a preto je pomerne veľká šanca, že aj vy máte svoj obľúbený futbalový klub. Čo však piloti F1? Ktorí z nich sú tiež futbalovými nadšencami? Môžeme prezradiť, že ich nie je málo.

Tohtoročný šampionát Formuly 1 pomaly, ale isto otvára svoju poslednú tretinu. Futbalový rok sa však ešte len začal. Za sebou máme prvé kolá domácich líg, úvodné zápasy skupinových fáz Európskej ligy a Ligy majstrov. V nich majú svojich zástupcov aj piloti F1, ktorí rovnako ako my ostatní po večeroch sledujú ich zápasy či si aspoň skontrolujú výsledné skóre.

Fandíte rovnakému tímu ako váš obľúbený pilot? Poďme sa pozrieť na to, komu vlastne držia palce hviezdy F1.

Nová sezóna Ligy majstrov sa rozbieha a ak stále riešiš otázku, kde budeš sledovať najlepší svetový futbal, máme pre teba jednoduché riešenie.

DIGI Slovakia zaradila do svojej televíznej ponuky 3 nové programy: Premier Sport 2, Nova Sport 3 a Nova Sport 4. Celkovo tak ponúka 14 športových programov, na ktorých si fanúšik vychutná Ligu majstrov UEFA, Premier League, La Ligu, Serie A, Bundesligu a mnohé ďalšie. Na DIGI sledujete aj závody F1 vysielané na Sport 1 a Sport 2. To všetko u jedného operátora.

Pre viac informácií klikajte na www.digislovakia.sk

Lewis Hamilton — Arsenal Londýn

Dnes už v mnohých smeroch najúspešnejší pilot F1 všetkých čias drží palce klubu, ktorý sa rovnako ako on nemôže sťažovať na prázdne vitríny — na rozdiel od toho druhého londýnskeho celku… Lewis Hamilton je podľa svojich slov už od piatich rokov veľkým fanúšikom Arsenalu.

“Sledujem zápasy Arsenalu už poriadne dlho, stojím pri všetkých ich úspechoch i pádoch. Ak nemôžem sledovať ich zápas, tak mi každý deň zavolá môj najlepší kamarát, aby mi povedal o všetkých novinkách,” prezradil vlani v decembri Lewis Hamilton, mimochodom veľký obdivovateľ Arsena Wengera.

Zaujímavosťou je, že keby z Lewisa Hamiltona nebol pretekár, možno by sa stal futbalistom. Už v škole skúšal množstvo športov a na futbal chodil spolu s Ashleym Youngom, ktorý takisto pochádza zo Stevenage, chodil do rovnakého ročníka ako Lewis Hamilton, a neskôr odohral deväť rokov v Manchesteri United.

“Ja som bol stredopoliar. Mojou najsilnejšou stránkou bola moja fyzická kondícia a výdrž. Ashley bol skôr technický hráč,” vysvetľuje. Dvojica sa však od školy nestretla. “Obaja sme šli svojou cestou. Nie sme skutočnými priateľmi, no máme pár spoločných známych.”

V čase rozhovoru bol Young stále hráčom Manchesteru United. Je to dôvod, prečo sa s ním Hamilton až tak veľmi nezblížil? Najskôr sa zasmeje, no potom s kamenným výrazom v tvári dodá: “Nie.”

Max Verstappen – FC Barcelona a PSV Eindhoven

Obľúbené kluby Maxa Verstappena? “FC Barcelona a mám rád PSV Eindhoven, ktorému sa práve upísal Mario Götze,” uviedol vlani v októbri. “Obyčajne je to tak, že si jeden zápas vždy pozriem počas sezóny priamo zo štadiónu. Možno nie tento rok, ale na budúci.”

Holandský rýchlik však zariskoval, keď sa v roku 2019 naplno vložil do fandenia Ajaxu Amsterdam — úhlavného rivala PSV Eindhoven — v Lige majstrov. Z nej nakoniec vypadol s Tottenhamom, no ukázalo sa, že Verstappenovi ide v prvom rade o holandský futbal a klubové rozbroje sú uňho až druhoradé.

Po šialenom zápase, v ktorom si Tottenham zaistil postup v 96. minúte, prezradil: “Ten výsledok ma šokoval, aj keď som fanúšikom PSV. Nemôžem však povedať, že by som bol zronený ako niektorí moji priatelia. Niektorí boli po zápase dosť emotívni. Jeden hodinu nereagoval, keď som mu povedal, že je to skrátka smola.”

Fernando Alonso a Carlos Sainz – Real Madrid

Aj biely balet má fanúšikov vo Formule 1, a to hneď dvoch: španielskych matadorov Fernanda Alonsa a Carlosa Sainza. V prípade oboch je láska k Realu Madrid veľmi veľká, Fernando Alonso sa dokonca v roku 2017 stal čestným členom Realu Madrid.

Twitter/Real Madrid C.F.

Dres s číslom jeden dvojnásobnému šampiónovi odovzdával sám prezident klubu Florentino Pérez. “Ďakujem vám, pán prezident, je to pre mňa veľmi špeciálny deň. Nenechám si ujsť nič, čo sa udeje v tomto klube a keď sa ma ľudia pýtajú, prečo som vlastne jeho podporovateľom, vždy odpovedám, že neviem, pretože som sa narodil ako fanúšik Realu Madrid,” povedal v rámci svojej ďakovnej reči Alonso. “Môj otec bol z Madridu a vštepoval do mňa hodnoty tohto skvelého klubu. Keď som vyrastal, tak sa v našom dome veľa hovorilo o futbale.”

Na štvrtkovej tlačovej konferencii pred Veľkou cenou Holandska dostal Alonso takisto otázku, v ktorej sa malý fanúšik pýtal, aký je jeho najobľúbenejší klub a top hráč. “Môj tím je Real Madrid a môj najobľúbenejší hráč bol v minulosti Zidane alebo Roberto Carlos. Teraz by som povedal Mbappé. Posledný týždeň sa veľa hovorilo o tom, že by sa Mbappé mohol pripojiť k Madridu. Nestalo sa to, no možno o rok.”

Čestným členom Realu Madrid je aj Carlos Sainz, hoci zatiaľ len starší. Je však zrejmé, prečo tomu istému klubu fandí aj Sainz junior. Ak je McLaren Barcelona, tak Ferrari je Real Madrid, vyhlásil na začiatku sezóny. A komu fandí viac ľudí ako Ferrari?

Obaja španielski zástupcovia v F1 si futbal aj radi zahrajú. Ich výkony môžeme pravidelne sledovať napríklad na charitatívnych zápasoch v Monaku. Sainz má jasno v tom, kto sú v týchto zápasoch najväčšie hviezdy. “Alonso a ja sme tí lepší hráči, my tam vynikáme. Pravda je však taká, že ostatní sú dosť biedni,” smeje sa.

Red Bull Content Pool

Sebastian Vettel — Eintracht Frankfurt

“Vyrastal som v Heppenheime, ktorý je menej než polhodinu cesty od Frankfurtu. Eintracht bol vtedy jediným klubom v blízkosti, a boli tiež prvým profesionálnym tímom, ktorý som videl hrať na Waldstadione,” vysvetľuje Sebastian Vettel. “Ak sa raz zamilujete do nejakého klubu, zostanete pri ňom navždy.”

Vettel sa krátko po zisku jeho tretieho majstrovského titulu stal aj čestným členom Eintrachtu Frankfurt. Okrem toho, že bol tým veľmi poctený, ho potešilo aj to, že “už nemusím platiť členské!”

Nemec sa niekoľkokrát do roka objaví aj priamo na štadióne, kde povzbudzuje svoj obľúbený klub. Vo VIP zónach ho však nehľadajte, stretnúť ho môžete priamo medzi bežnými divákmi. “Nie, tam nič poriadne nevidno,” komentuje VIP boxy Vettel. “A tiež nezažijete tú úžasnú atmosféru.”

“Práve táto atmosféra je súčasťou toho krásneho zážitku na štadióne. Ak to pre vás nič neznamená, tak si ten zápas môžete pozrieť rovno v televízii. Ja tam stojím spolu s priateľmi, v polčase si dám klobásku, niekedy cider, povzbudzujem a užívam si to. Tieto zážitky sú pre mňa dôležité, môžem naozaj vypnúť a byť skrátka fanúšikom.”

“Keď si ľudia pýtajú fotky, vysvetľujem im, že som tu súkromne. Nie je to ľahké, ale väčšina ľudí tomu rozumie. Problém je jednoduchý: Ak by som sa začal so všetkými fotiť a rozdávať autogramy, kedy by som skončil? Možno by už bolo po zápase,” zamyslel sa.

Ako pilot F1, ktorý cestuje po celom svete, sa však na štadión nemôže vybrať tak často, ako by chcel. “Ak je to čo i len trochu možné, samozrejme, pozriem si zápas naživo. Počas súťažných víkendov väčšinou na počítači alebo na mobile, inak sledujem výsledky v LIVE textových prenosoch.”

Vedeli ste, že DIGI okrem zápasov Ligy majstrov, Premier League, La Ligy a Serie A má v ponuke aj Vettelovu obľúbenú Bundesligu? Svetový šport môžete sledovať na 14 programoch.

Prejsť do DIGI je jednoduché! Presvedčte sa sami na www.digislovakia.sk

Charles Leclerc – AS Monaco

Vybrať si obľúbený futbalový “mančaft” nebolo pre Monačana Charlesa Leclerca veľkým problémom. Podobne ako mnohí iní piloti F1, aj on fandí svojmu domácemu klubu.

Pierre Gasly – PSG

Počas letnej prestávky majú piloti viac času a Pierre Gasly to využil na návštevu Parku princov, kde sledoval úvodný zápas PSG vo francúzskej najvyššej súťaži. A návšteva to nebola len taká obyčajná; Gasly sa stal čestným členom klubu a od prezidenta dostal dres so svojím číslom.

Francúzova odpoveď na otázku, aký je jeho obľúbený koníček, preto neprekvapí. “Hrať futbal. Keď som doma, hrávam s priateľmi a chodím na zápasy PSG, aby som ich podporil, keďže jeden môj priateľ hrá za nich,” prezradil ešte v roku 2018, keď pretekal v Red Bulle.

Kto je Gaslyho známy? Podľa fotiek, ktoré Francúz pridal na svojom Instagrame, to vyzerá na Daniho Alvesa alebo Neymara, ktorý mu i gratuloval po minuloročnom triumfe v Monze. “Áno, bol som ohromený a veľmi šťastný z toho, koľko podporných správ som dostal od športovcov z celého sveta.”

“Ja, samozrejme, sledujem futbal o čosi viac. Poznám pár chlapcov: Neymara, Griezmanna, Mbappého, Girouda. Veľa hráčov v skutočnosti sleduje Formulu 1 a gratulovalo mi,” hovorí Gasly, ktorému vlani dokonca volal aj francúzsky prezident Macron.

Daniel Ricciardo – Manchester United

Len málo klubov na svete má takú veľkú fanúšikovskú základňu ako Manchester United. Rozširuje ju i Austrálčan Daniel Ricciardo, veľký kamarát Michaela Carricka, dlhoročného hráča červených diablov. Ricciardo sa pred pár rokmi dokonca objavil v Carrickovom rozlúčkovom videu, keď ukončoval svoju hráčsku kariéru.

Lando Norris – Bristol City, Manchester United

Ktorým klubom fandí Lando Norris? “Ja mám dva. Mojím najobľúbenejším tímom, keď som vyrastal, bol Bristol City, pretože tam som vyrástol — trochu. A môj otec bol dobrým priateľom s chlapíkom, ktorý vlastnil Bristol City.” Norrisov otec Adam patrí v Bristole medzi najbohatších ľudí, pričom jeho majetok sa odhaduje na 200 miliónov libier.

Je však veľmi nepravdepodobné, že by ste Landa Norrisa niekedy počuli spievať na domácom štadióne chorály bok po boku so skalnými. “Vtedy som podporoval Bristol City, no potom — mám pocit, že ľudia ma za to ukameňujú — som fandil Manchesteru United. Ale len keď tam bol Ronaldo. Ten tím som podporoval, keď tam bol Ronaldo.”

“Ale už futbal nesledujem. Nie som futbalový fanúšik, nikomu nefandím,” uzavrel Lando Norris, ktorý po tomto lete a návrate Cristiana Ronalda na Old Trafford azda predsa len niekedy otvorí tabuľku Premier League, aby si zistil, kde sa nachádza Manchester United a koľko gólov nastrieľal legendárny Portugalčan.

Obľúbený šport v mobile či tablete

Plánuješ cestovať a nevieš, kde budeš sledovať večerný prenos F1 alebo futbalový zápas? Žiaden problém, s mobilnou appkou DIGI GO môžeš sledovať šport v mobile kdekoľvek. Stačí ti internetové pripojenie a svoj obľúbený zápas už nezmeškáš. Aplikácia ponúka 23 TV programov, z toho 10 športových a 13 slovensko-českých. To všetko LIVE alebo zo záznamu na 2 zariadeniach súčasne.

S DIGI Slovakia sleduješ množstvo prestížnych LIVE zápasov Ligy majstrov, anglickej Premier League, španielskej La Ligy, talianskej Serie A či nemeckej Bundesligy z pohodlia svojej obývačky, už od 14,60 € mesačne a bez viazanosti.

George Russell – Wolves

Budúci pilot Mercedesu k futbalu pričuchol už ako dieťa. Vďaka otcovi, ktorý je veľkým fanúšikom Wolverhamptonu, sa stal fanúšikom Wolves aj malý George. “Moj otec má permanentku a na zápasy chodí týždeň čo týždeň. Ja som bol za tie roky na zápasoch Wolves len osem alebo deväťkrát, no zakaždým, keď prídem, sa zo mňa stane väčší a väčší fanúšik.”

Skĺbiť to však s Formulou 1 nie je ľahké. “Vždy som sledoval Wolves prostredníctvom môjho otca a vždy ma bavil futbal, ale nenazval by som sa skalným fanúšikom. Odkedy som prišiel do Formuly 1, je naozaj ťažké sledovať tím tak, ako by som chcel, pretože každý týždeň pretekáme po celom svete a zápasy sú obyčajne v tom istom čase.”

“A hoci som už možno stratil kontakt, bolo fajn sa počas letnej prestávky vrátiť na štadión a pozrieť si zápas. Byť na Molineaux a vidieť tú atmosféru, to vás vždy nadchne. Už len kvôli tej jednej hre to budem opäť sledovať o čosi viac,” vysvetlil pred pár dňami Russell.

Sergio Pérez – Club América

A kým väčšina pilotov v našom prieskume fandí európskym klubom, Mexičan Sergio Pérez je veľkým podporovateľom domáceho Clubu América. Zaujímavosťou je, že Sergio Pérez sa už ako dieťa chcel stať športovcom, no nie pretekárom, ale futbalistom.

A jeho obrovská vášeň pre futbal sa ukazovala už v detstve. V roku 2002 uprednostnil mexické El Clásico medzi Clubom América a Gualadajarou pred finálovými pretekmi v motokárach. Na zápas šiel dokonca autobusom spolu so zvyškom tímu. Na vysvetlenie doplňme, že Pérezov otec sa už vtedy dobre poznal s miliardárom Carlosom Slimom.

Pérezov výber pretekárskeho čísla bol tiež ovplyvnený futbalom. “Keď som začal v motokárach, za Club América, tím, ktorý mám rád, hral Ivan Zamorano. On bol mojím idolom a mal číslo 11, takže bolo ľahké sa rozhodnúť preň.”

Ďalší piloti a ich obľúbené kluby

  • Jean Alesi – Juventus Turín
  • Rubens Barrichello – Corinthians
  • Jenson Button – Bristol City, Arsenal
  • Pedro de la Rosa – FC Barcelona
  • Giancarlo Fisichella – AS Rím
  • Emerson Fittipaldi – Corinthians
  • Antonio Giovinazzi – Juventus
  • Nick Heidfeld – Borussia Mönchengladbach
  • Nico Hülkenberg – Bayern Mníchov
  • Eddie Irvine – Glasgow Rangers
  • Daniil Kvjat – AS Rím
  • Felipe Massa – Sao Paulo
  • Riccardo Patrese – AC Miláno
  • Alain Prost – St. Etienne
  • Nico Rosberg – Bayern Mníchov
  • Michael Schumacher – FC Kolín
  • Ayrton Senna – Corinthians
  • Bruno Senna – Corinthians
  • Adrian Sutil – Bayern Mníchov
  • Jarno Trulli – AS Rím
  • Mark Webber – Sunderland