logo F1online.sk

Bude Imola McLarenu sedieť? Brilantná otázka, hovorí Norris

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 4. 2022

Tím McLaren má za sebou povzbudivú Veľkú cenu Austrálie, ktorá naznačila, že má šancu hrať v strede poľa prím. Dôležité body za piate a šieste miesto posunuli McLaren na celkové štvrté v Pohári konštruktérov a priniesli so sebou aj potrebné povzbudenie pre celý tím. Pilot stajne Lando Norris bude v Imole chcieť nadviazať na dobrý austrálsky víkend.

McLarenu by to v Taliansku mohlo sedieť, hoci otáznikov je pred štartom štvrtého podujatia sezóny naozaj neúrekom. Norris však vie, že MCL36 v sebe skrýva dobrý potenciál.

„Myslím, že od prvého výjazdu na trať v Austrálii sme vedeli, že to pôjde veľmi dobre. Mali sme skvelý víkend a získali veľa bodov. Pre všetkých je to tiež dobrá motivácia pokračovať v tvrdej práci a aj odmena za kopu roboty, ktorú už odviedli. Je za nami množstvo hodín v snahe zlepšiť a zrýchliť auto po ťažkom štarte sezóny. Výsledky sa už ukazujú,“ hovorí Norris s dvojtýždňovým odstupom.

McLaren potrebuje pokračovať v tvrdej práci a ďalej napredovať, no v tomto roku je to o niečo zložitejšie. Nové finančné pravidlá totiž významným spôsobom prehovárajú do plánov jednotlivých tímov. „S rozpočtovým stropom môžete len ťažko hodiť na auto nové diely a dúfať, že to dobre dopadne, a ak nedopadne, máte ďalší pokus. Niečo také už nemôžete urobiť,“ hovorí britský mladík.

„Potrebujete byť efektívny a zistiť, či to je správny krok a bude to fungovať, až potom to nasadiť na auto. Chce to teda čas a bude to chcieť čas, ak chceme urobiť veľké pokroky.“

„Tímu však verím, James Key a všetci v továrni pracujú extrémne tvrdo na vytvorení plánu a nových upgradoch. Mali sme už nejaké menšie v Austrálii aj Saudskej Arábii, ktoré nám umožnili z auta vyťažiť viac z jeho potenciálu. Myslím, že výsledky to aj ukázali. Vieme, že máme lepšie okruhy a snažíme sa eliminovať naše problémy na tých, ktoré by pre nás mali byť tie horšie,“ dodal Norris.

A ako to teda bude v Imole? Taliansky okruh svojim charakterom pripomína skôr Austráliu než Bahrajn, teoreticky by tak McLarenu mohol sadnúť, no v tejto sezóne jeden nikdy nevie. „To je brilantná otázka,“ hovorí na margo Imoly so smiechom Norris.

„Myslím, že počasie to skomplikuje, pretože som s týmto autom na vode ešte nejazdil. Niekto to skúsil v Barcelone, no ja som k nim nepatril. Čakajú ma teda nové výzvy a nové veci, ktoré treba preskúmať, ale vlani sme tu mali dobrý víkend, čo mi dodáva sebadôveru. Bude to však o nových výzvach a tiež nových príležitostiach, snáď odvedieme lepšiu prácu než ostatní a vyťažíme z toho maximum,“ dodal pilot McLarenu.