logo F1online.sk

Coulthard: Leclerc dominuje ako kedysi Schumacher

Charles Leclerc a Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala18. 4. 2022

Ak ste si pred týždňom začali klásť otázku, či sa Ferrari podarilo nájsť nového Schumiho, neboli ste sami. Výkony monackého pretekára z úvodu sezóny uchvátili aj Davida Coultharda, ktorému dokonca pripomenuli najväčšiu legendu Formuly 1 Michaela Schumachera.

Dôvera v schopnosti Charlesa Leclerca vlani mierne opadla. Carlos Sainz ako nováčik v tíme ho hneď prvý rok dokázal poraziť, čo nevrhalo dobré svetlo na jeho tímového kolegu. Avšak teraz, keď začalo ísť do tuhého, sa ťahúňom Ferrari stal práve Charles Leclerc. Sainzovi sa zatiaľ nedarí a podľa Tima Glocka je len otázkou času, kedy sa Ferrari rozhodne uplatniť tímovú réžiu v jeho neprospech.

“Som prekvapený, že Carlos Sainz robí toľko chyb, ale nie Leclerc. Jasne môžete vidieť, že Sainz je z celej tejto situácie otrávený,” hodnotí Timo Glock po troch pretekoch sezóny. “Začalo sa to už v kvalifikácii, keď Sainz preťal cieľovú čiaru o dve sekundy po limite, takže jeho kolo sa v dôsledku vyvesenia červenej vlajky nerátalo.”

To však nebola Sainzova chyba rovnako ako problémy s tankovaním, ktoré mu neumožnili ideálne sa pripraviť na posledné kvalifikačné kolo. A nezabudnime na údajne nesprávne nastavený volant, ktorý zas Španielovi nepomohol na štarte veľkej ceny. “Dopustili sa množstva drobných chýb, ktoré by sa Ferrari nemali stávať. A ku všetkým došlo na Sainzovom aute. Španiel musí mať po tomto súťažnom víkende množstvo otázok.”

Jedna z nich sa istotne týka aj toho, či sa dokáže vrátiť do top formy a dotiahnuť sa na Leclerca. Podľa Glocka je to pre jeho majstrovské nádeje životne dôležité, pretože keď sa Ferrari rozhodne spraviť z neho dvojku, bude po všetkom.

“Španiel má už teraz veľkú bodovú stratu na kolegu. Z tohto dôvodu bude Ferrari v istých situáciách prioritizovať Leclerca, a to aj relatívne skoro, len aby v majstrovskom boji získali každý jeden bod. Vlani sme videli, že každý je dôležitý,” pripomenul v súvislosti s poslednou veľkou cenou, pred ktorou mali Verstappen a Hamilton zhodný počet bodov.

Charles Leclerc však zatiaľ jazdí ako z veľkej knihy. “Mám až zimomriavky, keď sledujem Charlesove výkony, lebo ukazuje takú dominanciu, ktorá mi pripomína Michaela Schumachera,” pustil sa do oslavných chorálov David Coulthard, ktorý v roku 2001 skončil v šampionáte druhý práve za Červeným barónom. “Leclerc dominuje ako Schumi. A nielen, že tu práve sledujeme top pretekára na vrchole svojich síl, Leclerc je aj naozaj super chlapík.”

“Charlesov kolega Carlos Sainz bude musieť pridať, pretože práve kolega je vždy vaším prvým protivníkom. Navyše vidíme, že Ferrari má víťazné auto. V Austrálii to Sainz kazil, kade chodil. Jazdil s hnevom v hlave a kopil jednu chybu za druhou,” sumarizuje škótsky pretekár.

Carlos Sainz má všetko vo svojich rukách. Pod zadkom má tentoraz monopost, s ktorým môže pomýšľať aj na zisk titulu, a tak musí spraviť všetko pre to, aby neprepásol túto šancu. Coulthard chváli taliansku stajňu za to, že sa opäť postavila na nohy.

“Šéf Mattia Binotto si počas posledných dvoch rokov vždy zachovával chladnú hlavu, s čím zvyknú mať Taliani problémy. Pod jeho vedením si Ferrari vyhrnulo rukávy a s autom, ktoré je zatiaľ najsilnejšie, Leclerc predvádza jazdecky najlepšie výkony. Výsledkom je táto dominancia,” zhrnul Coulthard.

Súvisiace články