logo F1online.sk

Marko potvrdil únik paliva ako príčinu vypadnutia Red Bullu

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 4. 2022

Nie je to najlepší vstup do sezóny v podaní obhajcov titulu. Max Verstappen síce v Saudskej Arábii zvíťazil a jeho monopost RB18 určite patrí k tým najlepším, no celkový bodový stav utrpel ťažké straty z dôvodu slabej spoľahlivosti. Max nedokončil ani poslednú veľkú cenu a jeho tím teraz potvrdil, že skutočne došlo k tomu, čo naznačil už v nedeľu.

Krátko po Holanďanovom vypadnutí avizoval možnú príčinu boss Red Bullu Christian Horner. „Ešte nevieme, aká to presne bola porucha. Nemyslím si však, že by sa týkala priamo pohonnej jednotky. Možno to bol nejaký problém spojený s palivom. Najprv si však musíme auto pozrieť a zistiť, čo presne sa udialo. Nateraz ešte nemáme žiadne dáta,“ povedal po skončení austrálskeho podujatia Horner.

V stredu sa podobne vyjadril pre nemecké médiá aj poradca Red Bullu Helmut Marko, avšak s tým rozdielom, že sa už nejedná o pravdepodobnú, ale potvrdenú príčinu vypadnutia. Po probléme s palivovým čerpadlom v Bahrajne, prišiel v Austrálii problém s únikom paliva.

„Podarilo sa nám objasniť príčinu úniku paliva v Maxovom monoposte,“ prehlásil Marko pre Speedweek. Nenačrtol pritom, že by sa Red Bullu podarilo problém vyriešiť a zaistiť, aby sa už neopakoval.

„Jedná sa o veľmi komplexný problém a je celkom odlišného charakteru v porovnaní s tým v Bahrajne,“ dodal stručne Marko.

Je to veľmi opatrné vyjadrenie a aj samotný Speedweek avizuje, že z Rakúšana nesrší sebadôvera. Nedokázal totiž potvrdiť, že sa problém podarilo nielen odhaliť, ale aj vyriešiť. Možno to však urobil z taktického hľadiska.

Faktom však je, že Verstappenova strata na Charlesa Leclerca činí už 46 bodov a Red Bull sa v Pohári konštruktérov nachádza za Mercedesom na treťom mieste.

Súvisiace články