logo F1online.sk

Horšie to byť už nemôže, utešuje sa utrápený Vettel

Sebastian Vettel v bariére
© FOM/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala10. 4. 2022

Ak ste sledovali Veľkú cenu Austrálie od začiatku až do konca, možno ste sa sami seba spytovali, ako sa môže tak zopsuť jeden tím, ktorého vedenie ešte pred pár týždňami snívalo o tom, že sa začne približovať k vytúženému majstrovskému titulu. Bavíme sa, samozrejme, o tragickom Aston Martine, ktorého výkony Vettela očividne ubíjajú ešte viac, ako jeho posledné roky vo Ferrari. Horšie to však už byť nemôže, nádejá sa Nemec.

Hladnému aj z hrnca vykypí. Sebastian Vettel už prichádzal do Melbourne s akútnym nedostatkom skúseností s Aston Martinom AMR22. K tomu sa prakticky hneď pridala porucha pohonnej jednotky, kvôli ktorej vynechal časť prvého a celý druhý tréning, nuž a v podobnom duchu pokračoval i v sobotu, keď to oprel o bariéru. V kvalifikácii odjazdil jediné kolo, a tak nikoho neprekvapilo, že do pretekov štartoval až zo sedemnásteho miesta.

V pretekoch si mohol aspoň trochu napraviť chuť a spoznávať auto, no Sebastian Vettel mieril pod sprchy už pod 23 kolách, keď stratil kontrolu na obrubníku a čelne narazil do bariéry na druhej strane trate.

Reportérka Sky Sports sa v mixzóne Vettela spytovala, či k horšiemu výkonu Aston Martinu prispelo aj nečakané zrušenie DRS zóny pred deviatou zákrutou. V padoku sa totiž začali šíriť informácie, že kvôli tomuto kroku musel Aston Martin zväčšiť svetlú výšku monopostu. Tým síce dostal poskakovanie ako-tak pod kontrolu, ale prišiel aj o množstvo prítlaku.

“Myslím si, že tá DRS zóna s tým nič nemala,” s istou dávkou ľahostajnosti odpovedal Sebastian Vettel. K nehode vraj prispeli sčasti problémy s monopostom, sčasti nedostatok skúseností. “Vieme, že toto auto sa ťažko ovláda. Možno som toho chcel príliš veľa a príliš skoro, a tento víkend som viackrát stratil nad ním kontrolu.”

“Bolo to ťažšie, keďže som nejazdil. Prišli sme o čas v aute a potom nasledovali tie sobotňajšie incidenty… To nám určite nepomohlo, ale som si istý, že sa to zlepší. Horšie to byť už nemôže,” nechal sa počuť štvornásobný majster sveta.

Čo presne na monoposte nefunguje? “Viete čo, tých vecí je tak strašne veľa…” povzdychol si bezradný Vettel, z ktorého reči tela bolo evidentné, že to nemá ani význam menovať. Ľahšie by bolo možno spomenúť, čo na aute funguje. “Chceme sa zlepšiť v mnohých veciach, no zatiaľ nemáme riešenia.”

Aston Martin je jediným tímom, ktorý v doterajšom priebehu sezóny nedokázal bodovať. Lance Stroll totiž v pretekoch dostal päťsekundový trest, no ani bez neho by na desiateho Albona nemal nárok. Ostatní zákazníci Mercedesu sa dvíhajú, Aston Martin zatiaľ padá voľným pádom.