logo F1online.sk

Ricciardo v závere neútočil na Norrisa: Tím mi povedal, aby som bol rozumný

Lando Norris pred Danielom Ricciardom
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl10. 4. 2022

Daniel Ricciardo na domácej veľkej cene získal svoje prvé body v sezóne. Do cieľa prišiel na šiestom mieste s minimálnym odstupom za Landom Norrisom. Ako po pretekoch prezradil, na tímového kolegu neútočil aj na základe pokynov tímu.

Landa Norrisa v závere spomalila zatiaľ nešpecifikovaná porucha, ktorú musel manažovať zadávaním rôznych pokynov na volante. Výrazne spomalil, Ricciardo naňho v priebehu jedného kola získal štyri sekundy.

„Daniel, niečo manažujeme na Landovom aute. Môžeš sa priblížiť, no nevytváraj naňho tlak. Toto je posledné kolo. Nechoď k nemu blízko, môže sa stať, že stratí výkon,“ povedal pretekový inžinier Tom Stallard do vysielačky Danielovi Ricciardovi. Austrálčan teda na svojho kolegu neútočil, no opýtal sa, čo má teda robiť, ak Norris úplne stratí výkon. „Prejsť okolo neho! Len nechcem, aby si ho trafil,“ doplnil Stallard.

McLareny tak dorazili do cieľa v tesnom rozostupe. „Vyzeralo to ako foto-finiš. Tím ma však informoval o jeho problémoch na konci, kvôli ktorým výrazne spomalil. Povedali mi, aby som bol rozumný. Musel som na to myslieť a udržať sa pod kontrolou,“ vyjadril sa Daniel Ricciardo k celej situácii, keď poslúchol pokyny tímu a neútočil na piateho Norrisa. „Som dostatočne spokojný. Dosiahli sme zatiaľ náš najlepší výsledok v sezóne. Ak by ste mi v Bahrajne povedali, že toto sa stane v Austrálii, asi by som sa len sarkasticky zasmial. Teším sa z nášho progresu.“

Austrálčan sa počas celých pretekov držal v blízkosti Landa Norrisa. Zdalo sa, akoby mu o niečo lepšie sadol úvodný stint na strednej zmesi. „V prvej časti pretekov som si myslel, že by sme mohli niečo skúsiť na Mercedes, no ako plynul čas, tak sa rozostup medzi nami a nimi zväčšoval. V druhom stinte som na tvrdej zmesi trochu stratil rýchlosť. V určitých úsekoch bola moja rýchlosť konkurencieschopná.“

McLaren sa razom vyšplhal na štvrtú priečku v Pohári konštruktérov, čiže tam, kde končil uplynulú sezónu. Určite nie je dôvod si myslieť, že vo Wokingu mávnutím čarovného prútika vyriešili všetky problémy, no pre fanúšikov je to rozhodne dôvod na optimizmus.

„Aj po Bahrajne som bol veľmi pozitívne naladený a veril som, že to môžeme otočiť. Myslím si, že kompletný obrat ešte ani nenastal, preto rozhodne beriem dnešného piate a šieste miesto. Zažili sme oveľa hladší priebeh víkendu a ukázali sme oveľa viac. Našou úlohou je ešte viac pochopiť auto, aby sme z neho vyťažili viac a v dlhšom časovom okne,“ uzavrel Ricciardo.

Súvisiace články