logo F1online.sk

Hamilton vysvetlil vysielačku, v ktorej vyčítal tímu, kde sa ocitol

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala10. 4. 2022

Na Veľkej cene Austrálie Ferrari a Red Bull uvoľnili jedno miesto na pódiu, ktoré napokon zaplnil Mercedes. Tentoraz však nie zásluhou Lewisa Hamiltona, ale Georgea Russella, ktorý sa cez svojho kolegu dostal vďaka lacnej zastávke v boxoch. Zdalo sa, že Hamiltona to škrelo ešte celý zvyšok pretekov, no po nich napokon vysvetlil, že v skutočnosti vo vysielačke zo záveru veľkej ceny nenarážal na nešťastný moment so safety carom.

Lewisovi Hamiltonovi vyšiel štart na jednotku. Hneď na ňom sa mu podarilo predbehnúť Landa Norrisa a Sergia Péreza, s ktorým však zviedol dlhší súboj. Mexičan mu požičané vrátil o pár kôl neskôr a táto dvojica si vymenila pozície zas po zastávkach v boxoch. Pérez však využil fakt, že mal lepšie zohriate pneumatiky a opäť sa dostal dopredu.

V tejto chvíli sa súboj skončil. Na trať totiž vyšlo bezpečnostné vozidlo, z ktorého vyťažil George Russell. Keď mu inžinier vo vysielačke vysvetľoval aktuálnu situáciu, Lewis Hamilton sa začudoval.

“Na tomto safety care zarobil George, podarilo sa mu zastaviť počas výjazdu,” informoval Hamiltona jeho pretekový inžinier Pete Bonnington. Vtom sedemnásobnému majstrovi sveta svitlo: “Takže to znamená, že som stratil pozíciu? Pri safety caroch máme teda smolu,” doplnil a inžinier prikývol. Hamilton tým zrejme narážal na predchádzajúce preteky, keď počas fázy VSC nezamieril do boxov — na vjazde do pitlane totiž zavadzal monopost.

Pár kôl pred koncom nám réžia ponúkla ešte jednu vysielačku. “Chlapci, dostali ste ma do veľmi ťažkej pozície,” ponosoval sa rodák zo Stevenage. Pri tejto sťažnosti sa automaticky začalo rozoberať, čo ňou vlastne Hamilton myslel — fakt, že ho Russell predbehol, totiž nebola chyba tímu.

Na tento moment sa ho spýtali reportéri Sky Sports. “Nuž, nemohol som s nimi bojovať, pretože sa mi prehrieval motor. Musel som zvoľniť,” vysvetlil narážajúc na posledné kolá, v ktorých mal Georgea Russella hneď pred sebou. Tím mu opakovane prízvukoval, že na koncoch roviniek musí uvoľniť plynový pedál o čosi skôr. “Mohol som sa len voziť vzadu. Pozbierali však sme toľko bodov, koľko sme z pohľadu tímu mohli, čo je vynikajúce.”

Zisk tretieho a štvrtého miesta označil šéf Mercedesu Toto Wolff za výsledok, ktorý presiahol očakávania. “Najlepší možný scenár” spred pretekov totiž hovoril o piatej a šiestej pozícii.

Aj Lewisa Hamiltona extra body tešia. “Pre nás ako tím je to skvelý výsledok. Tento víkend sme mali s monopostom toľko ťažkostí, že je super dostať sa na piate a šieste miesto v kvalifikácii a následne spraviť taký progres a mať takú spoľahlivosť. Rozhodne sme nečakali, že získame tretie a štvrté miesto.”

“George dnes odviedol brilantnú robotu. Videl som niečo z jeho súboja s Pérezom, kiežby som sa doňho mohol zapojiť aj ja. V každom prípade tieto body berieme a naďalej na to budeme tlačiť,” odkázal bojovne naladený Brit.