logo F1online.sk

Hamilton sa pripravil o výsledok sám, keď nepočúvol príkaz zamieriť do boxov

Lewis Hamilton pred Fernandom Alonsom
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala27. 3. 2022

Lewis Hamilton dnes mohol pokojne skončiť na šiestom mieste, čo by po štarte z pätnástej pozície bol skvelý výsledok. Po pretekoch si preto bude ťukať na čelo, že nevymenil pneumatiky počas fázy VSC i napriek tomu, že mu to inžinier prikazoval.

Mercedes mal dokonale rozbehnuté preteky na neskorý safety car alebo aspoň VSC. Lewis Hamilton totiž na štarte obul tvrdú zmes a vyčkával na vhodnú príležitosť zastaviť. Tie sa ponúkli hneď dve. Po nehode Nicholasa Latifiho však bolo priskoro na výmenu pneumatík, a tak Mercedes zostal na trati a získal niekoľko priečok k dobru.

Druhá príležitosť sa objavila po odstúpení Daniela Ricciarda a Fernanda Alonsa, táto už bola načasovaná dokonale. Ak by Brit zastavil, príliš by sa neprepadol a v závere na nových gumách by mohol útočiť. On však k mechanikom nezamieril napriek tomu, že mu to tím prikázal, čo dokazuje nasledujúce video.

Mal Hamilton obavu, že boxová ulička bude zatvorená, keď zbadal pomalého Alonsa? Alebo si nebol istý tým, či sa prepchá popri monoposte Alpinu? “Auto tu spomaľuje,” oznámil inžinierovi Hamilton, ktorý mu s miernym oneskorením dal pokyn, aby aj tak zastavil. Hamilton pokrútil hlavou, že už je neskoro. Pre úplnosť poznamenajme, že vysielačka na F1TV má niekoľko sekúnd omeškanie.

Hamilton napokon zastavil až po skončení fázy VSC a domov si odniesol jeden bod. Nebol si ním však istý. “OK, Lewis, to je desiate miesto. Je mi to ľúto,” informoval ho Bono, na čo sa Hamilton spýtal: “Dáva sa za túto pozíciu vôbec bod?”

Mercedes bude mrzieť nepremenená šanca, no Hamilton predsa len vidí nejaké pozitíva, najmä v prvom stinte. “Na začiatku som sa trápil s teplotami pneumatík, no potom sa to začalo trochu zlepšovať, ba začal som získavať na chlapcov predo mnou.”

“Oni boli na mediumkách, ktoré pomaly odchádzali. Bol to naozaj dobrý stint a tlačil som na to. Myslím, že som jazdil takmer rovnaké časy ako George na nových hardoch. V tej chvíli som sa cítil dobre. A potom…” povzdychol si sedemnásobný šampión a vybavil si Ricciarda s Alonsom, ako stoja na trati. “Potom sa to pokašľalo, keď tie autá začali zastavovať.”

Hamilton ani nevedel, čo má k tejto situácii povedať. Bola to skrátka smola, že nemohol zamieriť do boxov, keď potreboval? “Hej, ktovie, budem sa musieť porozprávať s tímom a prebrať to. Mrzí nás to, ale mám aspoň jeden bod, obaja máme body pre tím. Budeme tvrdo pracovať.”

Záverečná otázka bola azda zo všetkých najdôležitejšia: Podarilo sa od Bahrajnu posunúť monopost W13 niekam ďalej? “Nemám pocit, že by sa niečo zmenilo od posledných pretekov, bolo to len pár dní,” vysvetlil. “Dnes viem len toľko, že na konci som nedokázal držať krok s Haasom. Nech už majú akýkoľvek výkon, okolo mňa sa doslova prehnali, keď som skôr v pretekoch predbehol Magnussena. Je isté, že nás čaká nejaká práca, no máme skvelý tím, skloníme hlavy a pokúsime sa zlepšiť.”