logo F1online.sk

Záhada zrušenej DRS zóny: Sťažoval sa na to iba jeden tím, hovorí Verstappen

Max Verstappen s DRS
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 4. 2022

Medzi piatkom a sobotou sa toho v Albert Parku dialo naozaj neúrekom. Nový riaditeľ pretekov Niels Wittich si pozval pilotov na veľké rokovanie, ktoré napokon trvalo viac ako dve hodiny. Rozoberalo sa nosenie šperkov alebo bielizeň. Tesne pred štartom tretieho tréningu tiež FIA oznámila, že ruší jednu z DRS zón, čo sa určite nestáva často a toto rozhodnutie mnohých zaskočilo. Medzi nimi napríklad aj Maxa Verstappena.

Z pôvodných štyroch napokon len tri. DRS zóna v novej časti trate medzi ôsmou zákrutou a vysokorýchlostnou sekciou zákrut deväť a desať sa v Albert Parku využívala len v piatok. Na zmenu nebolo potrebné hlasovanie, keďže bola odôvodnená bezpečnostnými dôvodmi. Náhla zmena nejedného zaskočila.

„Samozrejme, že predbiehanie bude ťažšie,“ povedal novinárom po kvalifikácii Max Verstappen. „Naozaj nerozumiem, prečo tak učinili, keďže to bolo omnoho bezpečnejšie, než sme videli napríklad v Džidde. Je to pre mňa trochu záhada. Tak či onak, vydáme zo seba to najlepšie.“

„Bol iba jeden tím, ktorý sa na to sťažoval. Naozaj tomu nerozumiem, pretože podľa mňa to bolo lepšie než napríklad v Džidde, kde bola tá DRS sekcia omnoho kľukatejšia.“

„Nemal som problém tam jazdiť s otvoreným DRS. Musíte sa teda opýtať FIA, prečo to urobili. Škoda, pretekaniu by to pomohlo,“ dodal Max.

Tým, ktorý mal žiadať zmenu najhlasnejšie, bol pravdepodobne francúzsky Alpine. Zdalo sa, že Francúzom tento ťah aj naozaj vyšiel, pretože v druhom sektore priam lietali. V tretej časti kvalifikácie však prišla porucha a v jej dôsledku nehoda Fernanda Alonsa. Modro-ružoví tak budú štartovať nižšie než by si želali. Podľa žurnalistu Erika van Harena však bolo nespokojencov viac než len jeden. Celkovo to vraj bolo až päť tímov, ktoré sa vyslovili za tento krok.

Verstappen nebol jediný, ktorého to prekvapilo. Zaskočený zostal napríklad aj Carlos Sainz. „Podľa mňa je to trochu škoda, pretože pretekanie určite mohlo byť lepšie. Veď aj v Džidde sme mali DRS v zákrutách a medzi múrmi. Ak vám to však má niekto vysvetliť, ja nie som ten pravý,“ povedal španielsky pretekár.

Súvisiace články