logo F1online.sk

Ubolený Sainz krúti hlavou nad štartérom: Toto by sa nemalo stať

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala9. 4. 2022

Carlos Sainz odštartuje do nedeľných pretekov až z deviateho miesta. Zo Španiela cítiť obrovské sklamanie a frustráciu, ktorá je azda o to väčšia, že si za biedny kvalifikačný výsledok nemôže tak celkom sám. V tretej časti sa podľa jeho slov “pokazilo, čo sa mohlo”.

Obaja piloti Ferrari už od prvého piatkového tréningu ukazovali, že môžu obsadiť prvý rad. Dôkazom toho je v konečnom dôsledku posledné kolo Charlesa Leclerca, ktorým sa vyšplhal až na čelo klasifikácie, a taktiež by sme nemali zabudnúť na Sainzov prvý pokus v Q3.

Pilotovi Ferrari chýbali naozaj posledné metre, aby svoje kolo dokončil. V poslednej chvíli sa objavila červená vlajka, ktorá automaticky vymazala slušný čas 1:18,388. V tej chvíli to bol takmer identický výkon ako Leclercov. Neskôr sa ešte časy zlepšili, avšak aj v prípade, ak by Sainz už nedokázal zrýchliť, by mu stačil na štvrté miesto.

“Bolo to oveľa lepšie, bolo to normálne kolo,” poznamenal na margo vymazaného času Carlos Sainz. Prečo teda tento výkon nedokázal zopakovať aj po červenej vlajke? Aj toto má svoje vysvetlenie. “Na konci sme mali problém so štartérom, nevedeli sme naštartovať monopost.”

“Na trať sme teda vyrážali o tri minúty neskôr v porovnaní s naším plánom. Nemohol som si pripraviť pneumatiky, nemohol som ich zohriať, všetko bolo také uponáhľané,” vysvetľoval pilot Ferrari. Inžinieri počas tréningov zistili, že najvýhodnejšie je odjazdiť viac prípravných kôl a až následne dať do toho absolútne všetko, no kvôli časovej tiesni museli Sainzovi prikázať okamžite sa pustiť do ostrého kola.

Skončilo sa to chybou v desiatej zákrute, po ktorej si vo vysielačke zanadával. “Musel som to odjazdiť s ľadovými gumami a bolo z toho strašné kolo. Mali sme neskutočnú smolu. V Q3 sa pokazilo všetko, čo sa pokaziť mohlo, najmä preto, že som bol počas celej kvalifikácie uprostred boja o pole position.”

Po kvalifikácii zašiel za Carlosom Sainzom aj šéf tímu Mattia Binotto a pokúšal sa ho utešiť. Viac ako povzbudivé slová by ho však potešilo, keby v tíme všetko fungovalo a on sa mohol sústrediť na svoju jazdu.

“On vie, že som hladný,” okomentoval Binottovo potľapkanie po pleci. “Takéto problémy so štartérom by sme nemali mať, toto bola katastrofa. On si uvedomuje, že dnes som bojoval o pole position a pokazilo sa všetko, čo sa mohlo. Nemôžem byť šťastný, aj keby niekto chcel. V nedeľu nás čaká nový deň a pokúsime sa vrátiť.”

Sainz sa teraz musí reštartovať. Dá sa to vôbec? “Musím sa dobre vyspať, to je všetko. Potrebujem ten spánok. Kým nezaspím, budem nahnevaný.”

Súvisiace články