logo F1online.sk

Vettel o posledných týždňoch: Nezvládol by som pretekať

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala8. 4. 2022

Sebastian Vettel sa po dvoch súťažných víkendoch, ktoré strávil len pred televíznymi obrazovkami, vracia do pretekového diania. Nemec má trochu zvláštny pocit z toho, že preňho sa sezóna začína až dnes, no zdôrazňuje, že ani keby veľmi chcel, tak by v Bahrajne a Saudskej Arábii nemohol nastúpiť.

Na spomínaných pretekoch ho nahradil Nico Hülkenberg, ktorý na poslednú chvíľu priletel do Sachíru a naskočil do Aston Martinu AMR22. Vettel kvôli pozitívnemu testu sa nemohol daných veľkých cien zúčastniť, no tvrdí, že by ich istotne vynechal aj v prípade, keby piloti mohli jazdiť s covidom. O tomto návrhu sa v padoku špekulovalo pred pár týždňami — viacerí jazdci vyhlásili, že by malo byť na nich posúdiť, či ich Covid-19 nejako obmedzuje.

“Už som zažil preteky, na ktorých som sa cítil byť trochu chorý a pretekal som, ale teraz to nebolo možné. Určite to bolo správne rozhodnutie,” prezradil Sebastian Vettel pred piatkovými tréningmi. “Bolo zvláštne to sledovať, ale na druhej strane aj zaujímavé vidieť, ako to funguje zvonku.”

“Nicovi sa naozaj dobre darilo, absolútne bez prípravy naskočil do auta a odviedol taký kus práce. Ja som sa zúčastnil na stretnutiach, brífingoch, celý čas som počúval jazdcov, takže som sa z toho snažil vyťažiť maximum, no bolo to trochu zvláštne,” priznáva štvornásobný majster sveta, ktorý na veľkej cene absentoval prvýkrát od roku 2007.

Tieto dve absencie mu budú chýbať. Kým jeho kolega a súperi už majú skúsenosti z dvoch kvalifikácií a pretekov, on je prakticky na bode nula. I napriek tomu je však optimistom a verí, že 27 dní od poslednej príležitosti zajazdiť si nenarazí na vážnejšie problémy.

“Mali sme celkom slušný test a mali sme viac testovacích dní ako vlani,” uvažuje Vettel. “A ani to nie je tak dávno. Určite mi bude chýbať pretekový rytmus. Nebyť na tých dvoch pretekoch a nepretekať s dnešnými autami je určite nevýhoda, ale myslím si, že to bude OK. Už som to zažil.”

Aston Martin by chcel v Austrálii spraviť ďalší krôčik vpred v porovnaní s tým, čo predviedol v Bahrajne a Saudskej Arábii. Podľa toho, čo inžinieri oznámili FIA v piatok, si však do Melbourne priniesli len nové zadné krídlo.

Vettel je zvedavý, ako sa jeho monopost bude chovať. V tréningoch sa o ňom bude chcieť dozvedieť čo najviac, aby sa čím skôr prepracovali k agresívnejším nastaveniam, ktoré prinášajú aj viac času na kolo.

“Nie je žiadnym tajomstvom, že na tom nie sme tak, ako by sme chceli. Pred nami je veľa práce. Tento víkend sa musíme pokúsiť učiť a lepšie porozumieť ťažkostiam, ktoré máme s týmto monopostom,” avizuje pilot Aston Martinu, ktorý ešte nepokrstil svoje auto. Chce vraj vyčkať, kým naberie viac rýchlosti. Nuž a ak by sme mali veriť špekuláciám z padoku, tá sa napokon aj môže dostaviť — Aston Martin má vo veternom tuneli testovať úplne nový monopost, ktorý chce nasadiť v priebehu tohto roka.

Vettel preto zatiaľ nemôže uvažovať nad repete ročníkov 2011, 2017 a 2018, v ktorých dokázal ovládnuť preteky v Albert Parku, no z jeho zvedavosti to nič neuberá. “Teším sa na trať. Toto miesto milujem a sezóna sa tu vždy zvykla začínať, svojím spôsobom je pre mňa fajn, že sa tu aj začína. Trať sa dosť zmenila, možnože ju vylepšili, možnože ju zhoršili. Ja som ju mal vždy rád, teším sa teda na to, kedy naskočím do monopostu.”

Súvisiace články