logo F1online.sk

Szafnauer: Prekvapila ma spoľahlivosť tohtoročných monopostov

Fernando Alonso
© XPB/Alpine
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková7. 4. 2022

Otmar Szafnauer sa čuduje, že v úvodných pretekoch nedošlo k väčšiemu počtu odstúpení z dôvodu technických problémov, očakával totiž výraznejšiu nespoľahlivosť monopostov. Tvrdí to napriek tomu, že sám na vlastnej koži v posledných pretekoch zažil zlyhanie motora u svojho jazdca Fernanda Alonsa.

Veľká cena Saudskej Arábie sa vyznačovala odstúpením Fernanda Alonsa, Daniela Ricciarda aj Valtteriho Bottasa, čiže pilotov z troch odlišných tímov. Všetky zlyhania nastali naraz a zázračne v priebehu jedného kola. Treba ešte spomenúť aj Júkiho Cunodu, ktorý sa pre problémy ani nedostavil na štart pretekov.

Szafnauer hovorí, že vlna odstúpení odráža fakt, že ide o autá novej éry. „Stalo sa niekoľko vecí, ktoré na to majú vplyv. Po prvé, všetky autá sú nové. Takže na aute máte až sto percent nových dielov, čo je zriedkavé. Zvyčajne prenášate slušné percento dielov. A keď máte prenesené veci, máte ich osvedčené z hľadiska spoľahlivosti.“

„A ďalšia vec…Všetci vedeli, že príde zamrznutie vývoja motorov. Takže každý výrobca motorov robil zmeny, a keď niečo meníte, tak sa vám takéto veci stávajú, najmä keď tlačíte na výkon,“ vysvetlil šéf tímu Alpine.

Szafnauer si myslí, že za týchto okolností sa doteraz vyskytlo ešte relatívne málo odstúpení spôsobených technickými príčinami. „Skutočne ma neprekvapilo to, že sa vyskytujú problémy so spoľahlivosťou, prekvapuje ma skôr to, že ich nie je viac, pretože všetko je také nové. Myslím si, že všetci odviedli naozaj dobrú prácu v oblasti spoľahlivosti.“

„Pamätáte si na staré časy? Prišli ste na prvé preteky a šesť alebo osem áut ich dokončilo. Takže, keď je toto úplne nový balík zmien a každý prepracoval motor pred zmrazením, som prekvapený, aké sú autá dobré,“ dodal rumunský rodák.