logo F1online.skF1online.sk

Nie je dobré, keď sa Sainzovi nedarí, vyhlásil Marko

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala6. 4. 2022

Carlos Sainz ešte stále hľadá pevnú pôdu pod nohami. S novým Ferrari F1-75 nenašiel spoločnú reč tak rýchlo ako jeho kolega Charles Leclerc, čo nemrzí len jeho, ale aj súperov z Red Bullu. Helmut Marko tvrdí, že pre jeho tím by bolo výhodnejšie, keby sa Carlos Sainz dal dokopy čím skôr.

Španielskemu pretekárovi sa hneď v jeho prvej sezóne za Ferrari podarilo poraziť tímového kolegu. Očakávalo sa preto od neho, že na začiatku novej éry, keď obaja odštartujú z rovnakej štartovej čiary, bude minimálne držať krok s Charlesom Leclercom. To sa zatiaľ nestalo, absolvent juniorského programu Red Bullu si dobre uvedomuje, že ešte musí nájsť ideálne nastavenia.

V rozhovore pre nemecký portál Formel1.de Helmut Marko prezradil, že toto Red Bullu nehrá do karát. “Vlani som bol milo prekvapený, že Sainz bol na rovnakej úrovni ako Leclerc a v skutočnosti som dúfal, že sa to zopakuje aj tento rok.”

“Avšak už na testoch a aj na pretekoch sme mohli vidieť, že stráca tri až štyri desatinky,” prezrádza športový poradca Red Bullu. “To je pre nás nevýhoda, pretože sme verili, že chlapci z Ferrari si navzájom budú brať body. To momentálne neplatí. Sainz je však inteligentný a rýchly chlapík. Očakávam, že podľa toho to zariadi a azda pridá.”

Zato v Red Bulle sa zdá, že jeho jazdci sú si o čosi vyrovnanejší. Sergiovi Pérezovi sa v Saudskej Arábii podarilo získať prvú pole position v kariére, nuž a Mexičan mohol bojovať aj o víťazstvo nebyť nešťastne načasovaného výjazdu bezpečnostného vozidla.

“V každom tíme je to iné. Niektorí piloti sú si bližšie, vo Ferrari je to naopak. Myslím si, že pri Pérezovi hrajú svoju rolu dva faktory,” zamyslel sa Helmut Marko. “V prvom rade mu viac vyhovuje monopost, cíti sa v ňom komfortnejšie. A v druhom rade ho lepšie pozná tím. Jeho pretekový inžinier sa chopil svojej úlohy, majú väčšiu sebadôveru, lepšie know-how. My sme radi, že sa to takto vyvinulo.”

Ak sa Pérezovi podarí udržať si toto tempo, Red Bull azda bude musieť siahnuť po tímovej réžii, najmä ak sa Sainzovi nebude dariť brať body jeho kolegovi. Podľa Marka však zatiaľ o takomto kroku neuvažujú.

Pokračuje 78-ročný Rakúšan: “Pred pretekmi sme dali jasne najavo, že v takejto včasnej fáze sezóny, keď sú obaja bez bodov, nevyužijeme žiadnu tímovú réžiu. Kolovala tu teória, že Ferrari nás prinútilo zastaviť skôr, ale toto nie je pravda. Pérez mal skrátka výrazne vyššiu degradáciu pneumatík ako Max.”

“Možnože to bolo kvôli tej počiatočnej rýchlosti, keďže Pérez bol miestami až o tri sekundy vpredu. Museli sme ho povolať do boxov skôr. Avšak aj na tvrdej zmesi mal Max oveľa lepšiu rýchlosť ako Pérez, takže si myslím, že by sa to nakoniec vyriešilo samo,” doplnil na túto tému Marko.

Súvisiace články

Diskusia