logo F1online.sk

Kolles viní z blamáže Aston Martinu Strolla: Ryba smrdí od hlavy

Lawrence Stroll
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 3. 2022

Žiarivá budúcnosť a v dohľadnej dobe boj o víťazstvá či tituly? Kdeže. Aston Martin sa prepadáva stále hlbšie a hlbšie. Napriek obrovským investíciám a ešte väčším ambíciám tento tím v prvých dvoch pretekoch sezóny totálne pohorel. Niekdajšia Force India dokázala z minima zdrojov vyťažiť hromady bodov, Aston Martin je v tomto smere, bohužiaľ, pravým opakom. Situáciu v tíme tvrdo skritizoval bývalý šéf HRT, Jordanu či Force Indie Colin Kolles.

Ten má na stajňu zo Silverstone veľmi pekné spomienky. Dlho pracoval pre priamych predchodcov Aston Martinu, ktorými boli Force India, Spyker, Midland a Jordan. V čase jeho pôsobenia však boli financie tohto tímu absolútne minimálne. Teraz vďaka novým majiteľom Aston Martin vo veľkom investuje, do výsledkov sa to však nepretavilo.

V úvodných dvoch veľkých cenách je najlepším umiestnením trináste miesto a najlepším kvalifikačným umiestnením pätnáste miesto. Kolles vidí príčinu jednoznačne.

„Máte majiteľa, ktorý si o sebe myslí, že je šéfom tímu a ktorý vie všetko najlepšie. Myslí si, že dokáže pretlačiť svojho syna dopredu,“ povedal Kolles pre nemecký AvD Motor & Sport Magazin, na ktorý odkazuje portál RacingNews365.com. „Podľa môjho názoru je toto celkom nesprávny prístup.“

„Ryba smrdí od hlavy a ja od toho tímu neočakávam posun správnym smerom. Pokým si pán Stroll neuvedomí, že do tímu musí iba pumpovať peniaze a nechať pracovať ľudí, ktorí sa tomu rozumejú. V opačnom prípade to nebude fungovať,“ hovorí Kolles.

Investície kanadského konzorcia vedeného Strollom do pretekárskeho tímu a továrne v Silverstone sú skutočne impozantné. Na verejnosti vyvolali dojem, že táto stajňa má pred sebou skvelú, ba priam žiarivú budúcnosť. Svoje ambície podčiarkol Stroll aj angažovaním Sebastiana Vettela.

Ako však už v minulosti ukázali príklady Toyoty, BMW či Jaguaru, za peniaze si v motoršporte úspech nekúpite. „V minulosti sa našlo mnoho investorov, ktorí sa ma snažili presvedčiť, že vedia, ako to funguje. Na to som im povedal, že možno majú pravdu, ale Formula 1 je odlišná,“ hovorí Kolles.

„Ak hodíte milión do ohňa, tak zhorí rovnako rýchlo, ako vo Formule 1. Ani si nestihnete uvedomiť, čo sa s nimi vlastne stalo. Presne to je prípad Aston Martinu. Ak si niekto myslí, že môže prísť do tohto športu a začať z noci na deň vyhrávať, tak sa mýli. Niečo také sa nestane, musíte mať plán,“ dodal Kolles.