logo F1online.sk

Zvládne Magnussen odjazdiť preteky? Potrebujem zázrak, hovorí Dán

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl26. 3. 2022

Haas po snovom začiatku v Bahrajne nezažíva v Džidde natoľko vydarený víkend. V piatok potrápili americký tím technické problémy, dnes prišla nehoda Micka Schumachera. Úplne spokojný nemôže byť ani Kevin Magnussen, ktorý má obavy, ako na tom bude v nedeľu.

Dán, ktorý bude v pretekoch jediným zástupcom Haasu, vyštartuje z desiatej priečky. Viac než umiestnenie na štarte však dnes Magnussena trápili bolesti krku. Kým v Bahrajne to zrejme aj s prispením adrenalínu zvládol, v Saudskej Arábii s vysokými rýchlosťami a zmenami smeru je to preňho po bleskovom návrate do F1 ťažšie.

Ešte v piatok trápili Magnussena problémy s hydraulikou, preto toho veľa nenajazdil. „Som rád, že sme v tréningoch prakticky nič neodjazdili. Inak by bol môj krk hotový už pred kvalifikáciou,“ povzdychol si dánsky pretekár, ktorý v Q3 zápasil s vlastným telom. „V Q3 sa môj krk obrazne povedané zlomil. Už som nemohol ďalej jazdiť. Je fakt ťažké sadnúť si do monopostu na takejto trati po tom, ako som bol rok mimo F1.“

Momentálne je doslova v rukách fyzioterapeuta, aby dal pilota Haasu do pretekov ako-tak dokopy. Kevin Magnussen však vtipkoval, že bude od svojho fyzioterapeuta potrebovať zázrak. Už vážnejšie dodal, že sa obáva nedeľňajšieho večera.

„Môžete si hlavu oprieť o opierku, avšak v tej chvíli strácate cit pri riadení a aj vizuálne sa pozeráte nesprávnym smerom. Takže to nie je nič ideálne. Bol som k tomu však donútený, pretože krk by jednoducho nevydržal. Auto bolo veľmi dobré, malo na piate miesto, mám však len desiate. Verím, že na preteky budem v dobrej forme a zvládnem to. V pretekovom tempe jazdíme o trochu pomalšie, čo mi môže veľmi pomôcť,“ skonštatoval Kevin Magnussen, ktorému sa pritom okruh v Džidde z jazdeckého pohľadu páči.

„Proti trati nič nemám, je úžasná. Len na ňu nie som ešte pripravený. Sú tu tie veľké rýchlosti, zákruty číslo šesť, sedem a osmička s deviatkou, tam je to po roku mimo F1 jednoducho peklo,“ doplnil charizmatický Dán.

Ťažké je to aj pre Nica Hülkenberga, ktorý svoju poslednú kompletnú sezónu absolvoval ešte v roku 2019. Odvtedy príležitostne zaskakuje. V kvalifikácii obsadil so svojím monopostom Aston Martin osemnáste miesto.

„Čakajú ma zrejme najťažšie preteky v kariére. Trať je vyzývavá a fyzicky náročná. Nedá sa porovnať s ničím, čo som doteraz zažil. Chcem to však zvládnuť a pomôcť tímu čo najviac ako sa bude dať,“ povedal Nico Hülkenberg.

Súvisiace články