logo F1online.sk

Renault: Sem asi patrí naše auto

Daniel Ricciardo pred Carlosom Sainzom
© Renault
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl20. 7. 2020

Renault si zrejme pre seba vyhradil ôsme miesto. Vo všetkých troch pretekoch obsadil jeden z jeho jazdcov ôsmu priečku. V nedeľu navyše videli cieľ pretekov premiérovo obaja piloti.

Daniel Ricciardo dosiahol zrejme maximum, na čo jeho monopost mal. Na štarte získal dve pozície, v štvrtom kole obul strednú zmes a na trati vydržal až do 43. kola. Vďaka tomu získal čas na Carlosa Sainza, ktorý ho v úvodnej fáze tesne prenasledoval, a zároveň na záverečný stint mohol obuť čerstvú strednú zmes.

V závere sa tak priblížil k siedmemu Pérezovi, na útok mu však už nezostal čas. „Boli to pomerne rušné preteky. Mali sme dobrý štart, pričom všetci okolo nás pomerne skoro prezuli na sliky. Na strednej zmesi sme ukázali dobrú rýchlosť a v závere sme takmer dostihli prvú šestku. Avšak, ôsme miesto bolo maximum, čo sme dnes mohli dosiahnuť. Nie je zlé skončiť v každých pretekoch ôsmi, no myslím si, že sme mali rýchlosť aj na lepšie umiestnenia. Vieme, že nie sme ďaleko od prvej šestky, a že nás čakajú väčšie bodové zisky. Z dneška si môžeme vziať veľa pozitív,“ zhodnotil Daniel Ricciardo.

Jeho tímový kolega nemal veľa dôvodov na úsmev. Svoj angažmán v Renaulte odštartoval slušným výkonom v Rakúsku, pred týždňom však odstúpil pre poruchu monopostu a dnes prišiel do cieľa ako štrnásty, ďaleko za bodmi. Dlho sa trápil za Kvjatom, oproti ktorému mal o 13 kôl čerstvejšie pneumatiky. Rusa však nepredbehol a v závere klesol ešte aj za Landa Norrisa.

„Od začiatku to bol ťažký víkend. Všetci sme sklamaní, no teraz sa už môžeme vrátiť len silnejší. V pretekoch sa toho veľa udialo, avšak bez ohľadu na meniace sa podmienky sme neurobili žiaden progres. Musíme sa na to pozrieť, tvrdo pracovať a do budúcna sa vyhnúť takémuto výsledku. Prvé dva preteky boli slušné, ale dnes sme sa nedokázali dostatočne zlepšiť,“ zhodnotil Esteban Ocon.

Renault na šiestej priečke šampionátu konštruktérov začína trochu strácať kontakt so svojimi priamymi konkurentmi. Na McLaren a Racing Point stráca už 29, resp. 28 bodov. Pre francúzsku stajňu sa črtá ďalšia náročná sezóna.

„Tretíkrát po sebe sme skončili na ôsmej priečke. Ak sa pozrieme na konkurencieschopnosť štartového poľa, toto je miesto, kam naše auto zrejme patrí. Je dobré, že obe naše autá prišli do cieľa, pretože sme urobili veľa pre vyriešenie problémov so spoľahlivosťou,“ vyhlásil šéf tímu Cyril Abiteboul.

Renault na druhej strane zaujal v prípade Ricciarda slušnou pretekovou rýchlosťou, veď Austrálčan bol z pohľadu čistej rýchlosti o niečo lepší než Sainz na McLarene. A to je pre Renault povzbudzujúce.

„V piatok sme boli veľmi konkurencieschopní, čo nás povzbudilo k tomu, aby sme sa pokúsili kvalifikovať na strednej zmesi. Ak sa na to pozrieme spätne, skomplikovali sme si kvalifikáciu. Toto rozhodnutie sa nám nevyplatilo z pohľadu štartových pozícií a ukázalo sa ako zbytočné, keďže sme aj tak štartovali na intermediálkach. Nemali sme skvelé prvé kolá, ale dobre sme načasovali prvé zastávky v boxoch. Od tej doby to bolo najmä o manažovaní pneumatík. Obaja jazdci ukázali veľmi slušnú rýchlosť, keď boli na čistom vzduchu. Avšak, nestačilo to na to, aby sme sa v závere posunuli ešte o niečo vyššie,“ dodal Abiteboul.

Súvisiace články