logo F1online.sk

Piloti sa radili štyri hodiny, podľa BBC ich vedenie varovalo pred dôsledkami

Lewis Hamilton
© Pirelli F1 Press Area
Milan Kubala
Milan Kubala26. 3. 2022

Keď sa konečne rozbehol druhý piatkový tréning a šéfovia tímov oznámili, že sa jednohlasne zhodli na pokračovaní víkendu v Saudskej Arábii, vyzeralo to tak, že už je o všetkom rozhodnuté. Situácia napokon nebola až taká prehľadná. Ukázalo sa, že v tímoch nepanovala naozaj jednohlasná zhoda; viacerí piloti mali proti pokračovaniu výhrady.

Piatok v Džidde poznačil útok jemenských povstalcov na ropný zásobník spoločnosti Aramco. Ten sa nachádza len približne pätnásť kilometrov od okruhu, čo vyvoláva otázniky nad tým, či by miestne protiraketové systémy dokázali zabrániť útoku aj na samotný okruh, na ktorom sa cez víkend objavia aj vysokí predstavitelia krajiny.

A kým šéfovia tímov sa uspokojili s tvrdeniami vedenia, že Saudská Arábia garantuje ich bezpečnosť, jazdci sa po druhom tréningu stretli na okruhu a viac ako štyri hodiny rokovali o tom, či by mali pokračovať. Na tomto stretnutí totiž mohli prejaviť nielen svoj názor, ale zároveň tlmočiť aj obavy svojich mechanikov či inžinierov.

Rozhovory sa skončili pred treťou ráno miestneho času po viacerých návštevách vedenia F1, šéfov tímov a ďalších predstaviteľov. Asociácia pretekárskych jazdcov GPDA neposkytla oficiálne vyhlásenie, no Christian Horner vychádzajúc z miestnosti prezradil, že “budeme pretekať”.

Čo teda viedlo k takémuto rozhodnutiu? Podľa BBC ich mali presvedčiť ďalšie informácie od ich šéfov. “Tieto informácie zahŕňali aj možné dôsledky súvisiace s tým, keby sa nepretekalo, napríklad ohľadom toho, ako ľahko by tímy a jazdci mohli opustiť krajinu, ak by sa preteky neuskutočnili.”

Prezident FIA Mohamed bin Sulajem v piatok vysvetlil, že sa zo strany povstalcov niet čoho báť: “Ich cieľom je infraštruktúra, nie civilisti a, samozrejme, nie okruh. Pozreli sme sa na fakty a z najvyšších miest sme dostali záruky, že toto je bezpečné miesto. Poďme pretekať.”

V sobotu predpoludním Formula 1 vydala oficiálne stanovisko, v ktorom potvrdila, že víkend v Saudskej Arábii bude pokračovať podľa plánu. Saudskoarabská vláda poskytla plnú garanciu toho, že podujatiu nehrozí žiadne nebezpečenstvo, stojí vo vyhlásení.

Sobotňajšieho tretieho tréningu sa tak zúčastní celá dvadsiatka jazdcov. Medzi novinármi a televíznymi expertmi však bude o čosi viac prázdnych miest. Vyzerá to tak, že aj bývalý pilot efjednotky Ralf Schumacher opustil štáb nemeckej Sky a vybral sa domov.

“Je to len dvadsať kilometrov odtiaľto,” komentuje útok Ralf Schumacher. “Ak to bol naozaj útok, som prekvapený, že sme stále tu. Mali by sme sa čím skôr zbaliť a krajinu opustiť.”

Šéfovia by možnože s týmto plánom aj súhlasili, keby neboli vystavení tlaku saudskoarabských organizátorov, spoločnosti Aramco, ktorá sponzoruje Formulu 1 aj celý Aston Martin, a taktiež miestnej vlády.

“V prvom rade chcem povedať, že ja som expert na Formulu 1, nie poisťovníctvo, biznis a ani na politiku. Myslím si však, že tlak na Formulu 1 bol obrovský,” prezradil Schumacher. “Vypláca sa tu obrovské množstvo peňazí, a tento kontrakt je dlhodobý. Teraz sa bavíme o tom, že saudská vláda tvrdí, že garantuje bezpečnosť, F1 teda nemôže všetko zrušiť. Podľa mňa je to problém. Ja mám jasný názor a prijal som svoje rozhodnutie. To musí spraviť každý za seba.”

Súvisiace články