logo F1online.sk

Marko: Sergio má trochu obavy, Max cítil v aute dym z výbuchu

Max Verstappen, Red Bull zozadu
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala25. 3. 2022

Témou číslo jeden v Džidde sa nestali dva piatkové tréningy Formuly 1. Na titulné stránky spravodajských webov sa dostali články o úspešnom útoku na ropný zásobník spoločnosti Aramco, ktorý sa nachádza nie viac ako dvadsať kilometrov východne od okruhu. V padoku sa preto začalo debatovať o tom, či je kolotoč F1 v bezpečí. Aj niektorí piloti majú obavy, ďalší útok sa totižto nedá absolútne vylúčiť.

Možno si spomínate ešte na minulú jar a preteky Formuly E, počas ktorých došlo v saudskoarabskom Rijáde k raketovému útoku. V tej chvíli si síce splnili svoju úlohu protiraketové systémy, no okamžite sa vyrojili pochybnosti, či by Formula 1 mala vôbec do krajiny vycestovať a riskovať teroristický útok.

V decembri napokon k ničomu nedošlo, no tohtoročná veľká cena už taký pokojný priebeh nemá. K raketovému útoku na ropný zásobník jedného z top partnerov F1 sa prihlásili jemenskí povstalci Húsíovia. Podľa športového poradcu Red Bullu Helmuta Marka toto načasovanie vôbec nie je náhodné, rebeli si mali vybrať tento deň práve preto, že v krajine je kráľovná motoršportu.

Helmut Marko však nemá príliš veľké obavy o bezpečnosť, prezradil pre nemeckú Sky Sports. “Ak je na nadchádzajúce dva dni garantovaná bezpečnosť, tak by sme mali jazdiť,” vyhlásil. To je však dobrá otázka: Naozaj je garantovaná bezpečnosť? “Saudi majú svoj obranný systém, no z nejakého dôvodu nezachytili ten dron. Rebeli vedia, že počas veľkej ceny sa im dostane oveľa väčšej publicity, toto je súčasťou ich plánu.”

Nad Džiddou sa tak začal vznášať obrovský kúdoľ čierneho dymu, ktorý bolo v padoku vidieť, ba dokonca aj cítiť. Keď sa Max Verstappen počas tréningu sťažoval na to, že v aute mu niečo smrdí akoby po spálenine, problém nebol v monoposte. “Skontrolovali sme všetky dáta a nebol. Ten štipľavý zápach pochádzal z explózie.”

Krátko pred druhým tréningom sa preto uskutočnilo stretnutie tímov a vedenia, na ktorom sa preberalo, čo ďalej s víkendom. Predbežne sa rozhodlo, že budeme pokračovať podľa plánu. Saudská Arábia vraj garantuje bezpečnosť.

Markovi to však celkom nestačí. Kompetentní by mali vysvetliť, prečo by sa nemohlo zopakovať to isté — Húsíovia podniknú ďalší útok a protiraketový systém ho nezastaví. “K týmto útokom dochádza pomerne často a oni tu majú dosť dobré obranné systémy. Teraz treba zistiť, prečo to v tomto prípade nezafungovalo.”

“V konečnom dôsledku toto nie je prvý dron, no je prvý, ktorý mal taký veľký dopad. Nemôžete dovoliť, aby teroristi úplne narúšali bežný život. Mali by sme sa na to pozrieť a ak bude garantovaná bezpečnosť na nasledujúce dva dni, mali by sme pokračovať,” myslí si 78-ročný Rakúšan.

“Už to však nie je normálna situácia a všetko v pohode,” uznáva Marko, podľa ktorého to badať aj na jazdcoch. Max Verstappen si to vraj až tak nepripúšťa, ale Sergio Pérez “má dosť strach”. Na margo Mexičanových obáv však svojsky poznamenáva: “Musím však povedať, že žiť v Mexiku nie je oveľa bezpečnejšie.”

Na záver pálčivá otázka: Mal by súťažný víkend pokračovať aj za týchto okolností? “Toto nie je na nás, aby sme o tom rozhodli. Kto by si však pred piatimi týždňami pomyslel, že v Európe môže vypuknúť vojna? Kde je človek v bezpečí? Kde nie sme v bezpečí? Toto rozhodnutie by ste nemali nechávať na šport.”