logo F1online.sk

Magnussen sa radoval z “úžasného rozhodnutia” tímu. Komisári ho zaň potrestali

Kevin Magnussen pred Romainom Grosjeanom
© Twitter/Kevin Magnussen
Milan Kubala
Milan Kubala19. 7. 2020

Romain Grosjean a Kevin Magnussen zamierili do boxov prekvapivo ešte pred štartom samotnej veľkej ceny — na konci zahrievacieho kola. Kevin Magnussen si pochvaľoval toto rozhodnutie, no práve jeho sa týka trest, ktorý komisári uložili americkému tímu. Obom pilotom bolo k celkovému času prirátaných desať sekúnd.

Trať bola na začiatku pretekov relatívne mokrá, a preto sa takmer všetci piloti rozhodli obuť pneumatiky do prechodných podmienok. V Haase však zariskovali a inštruovali svojich jazdcov, aby zašli do boxov po sliky. Risk sa vyplatil, dvojica bola už po pár kolách na treťom a štvrtom mieste.

“Tím spravil na začiatku pretekov úžasné rozhodnutie, v zahrievacom kole nás zavolal po sliky,” komentoval veľkú cenu Kevin Magnussen. “Bol to úžasný ťah od tímu. Naozaj silné rozhodnutie, dať mi dôveru a poslať ma na pneumatiky do sucha v takýchto podmienkach.”

“Nebolo to ľahké a bolo to riskantné. Dali mi na výber a zafungovalo to. Darilo sa mi držať pneumatiky pri živote a potom sa dostať až dopredu. Štartoval som z boxovej uličky a po pár kolách som bol na treťom mieste,” rozplýval sa Magnussen.

Ten mal reálne očakávania a určite si nemyslel, že by preteky dokončil na treťom mieste. Bojoval však veľmi tvrdo, aby dosiahol aspoň na body. “Musel som sa pokúsiť udržať sa tam. Premýšľal som, snažil som sa odhadnúť, kde by som sa mohol uchytiť. Nemá totižto význam snažiť sa udržať na treťom alebo štvrtom mieste. Strácal by som priveľa času. Premýšľal som a pýtal sa tímu, kde by som asi mohol skončiť. Nakoniec to bolo deviate miesto.”

“Úžasné” rozhodnutie, ako ho opisuje Magnussen, sa však nepáčilo komisárom. O spomínanú deviatu priečku nakoniec prišiel, keď mu aj s Grosjeanom udelili desaťsekundový trest. Porušili totižto článok 27.1 Športových pravidiel F1, podľa ktorých musí každý pilot ovládať auto sám a bez pomoci. To je zaujímavý výklad pravidiel, keďže piloti sú bežne inštruovaní zájsť do boxov.

Problém je v tom, že Magnussen s Grosjeanom dostali takúto správu počas zahrievacieho kola, v ktorom má tím zakázané usmerňovať svojich jazdcov. “Po dlhom prejednávaní celej veci sa komisári uzniesli na tom, že tím dal pokyn jazdcovi zájsť do boxov,” píše sa vo verdiktoch komisárov u oboch pretekárov Haasu s dodatkom, že to bude za desať trestných sekúnd.

Magnussen tak klesol z deviateho miesta na desiate, čím získal extra bod k dobru Carlos Sainz. Romain Grosjean dokončil preteky na pätnástej priečke, a preto si miesto vymení len formálne s pôvodne šestnástym Kimim Räikkönenom.