logo F1online.sk

Marko odhalil príčinu porúch Red Bullu: Vákuum v systéme prívodu paliva

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 3. 2022

Záhada technických problémov Red Bullu sa blíži k svojmu rozlúsknutiu. Prvé náznaky toho, čo sa vlastne mohlo stať, poskytol tím už v Bahrajne. Pre nemecké médiá sa na margo problémov naposledy vyjadril Helmut Marko, ktorý odmietol, že by v monopostoch Maxa Verstappena a Sergia Péreza nebolo dosť paliva. Zároveň tiež neoznačil chybu na strane jedného zo subdodávateľov Red Bullu ako možnú príčinu.

Už v nedeľu tím z Milton Keynes naznačil, že mal problém s palivovým čerpadlom. To však nebolo dostatočne konkrétne vysvetlenie, keďže v tejto oblasti sa toho môže pokaziť naozaj mnoho. Viac svetla do tohto prípadu vniesol poradca Red Bullu Helmut Marko, ktorý vo štvrtok nemeckým médiám povedal: „Zjednodušene povedané, vzniklo vákuum v systéme prívodu paliva, čo spôsobilo, že do motoru nešlo palivo. Myslím, že problém môžeme vyriešiť už tento víkend v Saudskej Arábii,“ povedal Marko pre F1-Insider.com.

Ten zároveň odmietol špekulácie o tom, že by Verstappenovi alebo Pérezovi došlo palivo. Toho bolo v nádrži dostatok, čerpadlo ho však nedokázalo nasať a poslať do spaľovacieho motora.

„Bez toho, aby som poskytol presné čísla môžem povedať, že v oboch autách bolo dostatočné množstvo paliva,“ potvrdil Marko.

Palivový systém pozostáva sčasti zo štandardizovaných súčiastok, ktoré pre všetkých desať tímov dodáva firma Magneti Marelli. Tá dodáva tzv. primárne palivové čerpadlo. Vysokotlakové čerpadlo a palivové potrubia dodáva Red Bullu firma Bosch a je tu tiež Honda, ktorá ešte stále vyrába samotnú pohonnú jednotku. Problém však mohol nastať aj na strane samotného Red Bullu, ktorý všetky tieto diely montuje dohromady. Marko vo svojom vyhlásení neodhalil žiadneho vinníka a môžeme predpokladať, že keby bolo na vine Magneti Marelli a ich štandardizované súčiastky, rodák z Grazu by na to zrejme poukázal.

„Naša rýchlosť bola dostatočná, neboli sme však schopní využiť svoj potenciál v tom správnom okamihu. V Saudskej Arábii budeme späť v boji o víťazstvo,“ sľúbil Marko.

Súvisiace články