logo F1online.sk

Magnussen “nemôže uveriť”, ako sa Haasu začína dariť

Kevin Magnussen
© LAT Photo/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala18. 3. 2022

Takto pred rokom Haas uzatváral piatkový program na osemnástom a dvadsiatom mieste, dnes sa obaja jeho jazdci vošli dokonca do prvej desiatky. V americkej stajni zaznievajú prvé euforické výkriky. O jeden z nich sa postaral Kevin Magnussen.

Kevin Magnussen má za sebou dva týždne plné prekvapení. Haas najskôr vyhodil Nikitu Mazepina aj ruského sponzora Uralkali, aby následne zavolal svojmu “stratenému synovi”. Ten sa už vracal s veľkým úsmevom na tvári, no tento úškrn sa časom len zväčšuje.

V piatok by sa jeden mohol začať báť, či sa Kevinovi Magnussenovi nepretrhnú kútiky úst. Ani vo sne totiž nečakal, že by po rokoch na chvoste mohol pričuchnúť k bojom v prvej desiatke. “Ani nemôžem uveriť, čo sa to práve deje,” poznamenal na margo povstania Haasu. “Je to taká paráda, to je neuveriteľné. Som veľmi šťastný.”

Najväčšiu pozornosť pritiahla kvalifikačná simulácia, ktorá Kevinovi Magnussenovi vyniesla desiate miesto, jeho kolega Mick Schumacher skončil ôsmy. Dvojicu rozdelil Lewis Hamilton v Mercedese. Takýto scenár bol vlani absolútne vylúčený.

A hoci Magnussena posunula na toto miesto rýchlosť Haasu na jedno kolo, ešte viac ho potešila preteková simulácia. “Celý deň som mal z auta dobrý pocit rovnako ako pred týždňom. V prvom tréningu sme sa viac zamerali na pretekové nastavenia, nesnažili sme sa zajazdiť žiaden čas.”

“V druhom tréningu sme absolvovali kvalifikačnú simuláciu, no stále sme nešli naplno. Avšak predsa len to bola nejaká kvalifikačná simulácia, takže časy už vyzerali lepšie. Myslím si však, že obzvlášť povzbudivé boli dlhé jazdy. Auto bolo veľmi konzistentné a časy veľmi dobré,” neskrýva radosť náhrada Nikitu Mazepina, ktorého teraz môže mrzieť, že tento víkend nesedí v aute on a nesníva o prvých bodoch.

Zatiaľ však nemôžeme prehlásiť, že Haas bude bojovať o postup do tretej časti kvalifikácie a body. Netušíme totiž, ako sú na tom ostatné tímy a či Haas nepredbehnú stajne z druhej desiatky. Skončili v nej totiž obe AlphaTauri — Gasly bol v prvom tréningu najrýchlejší — aj oba McLareny.

“V tejto chvíli stále neviem, ako sú na tom ostatní, najmä z pohľadu pretekovej rýchlosti. Dokonca aj medzi tímovými kolegami sú veľké rozdiely. My sa zatiaľ cítime dobre a s autom sme spokojní. Teším sa na zajtra,” konštatuje Magnussen.

Od najlepšej sezóny Haasu uplynuli už tri roky, možno je načase sa výkonnostne vrátiť niekam do sezóny 2018, v ktorej obsadil piate miesto. “Naozaj v to dúfam a zatiaľ to tak vyzerá,” odpovedal na otázku, či má Haas pred sebou svetlú budúcnosť. “Avšak, v tomto športe som nazbieral už dosť skúseností na to, aby som vedel, že si ničím nemôžete byť istí, až kým sezóna nie je za vami. Ale určite sme odštartovali dobre. Zatiaľ sme absolvovali len dva tréningy, nuž uvidíme, ako to pôjde po zvyšok víkendu, no bol to fajn štart.

Súvisiace články