logo F1online.skF1online.sk

Dostal vôbec Hamilton pokutu? Stanovisko FIA hovorí o dare

Lewis Hamilton
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 3. 2022

Dnes sme vás informovali o tom, že Lewis Hamilton dostal za svoju neúčasť na posezónnom galavečeri FIA pokutu. Ako sa však v priebehu dňa ukázalo, možno to ani pokuta nebola. Pilot Mercedesu sa vo štvrtok stretol s novým prezidentom FIA Mohamedom bin Sulajemom a výsledok tohto stretnutia je tak trochu zvláštny.

Najprv si povedzme, čo sa stalo. Lewis Hamilton prišiel o titul majstra sveta v kontroverznom závere Veľkej ceny Abú Zabí, po ktorej sa stiahol z verejného života a niekoľko týždňov nekomunikoval. Nezúčastnil sa teda ani galavečera FIA, na ktorom sa bol povinný ako jeden z troch najlepších jazdcov sezóny 2021 zúčastniť. Vyžadujú to samotné športové pravidlá, ktoré Hamilton týmto porušil, keďže sa nedostavil a zároveň neuviedol dostatočný dôvod, ktorý by jeho neúčasť ospravedlnil.

Vo štvrtok sa Lewis v Bahrajne stretol s novým prezidentom FIA. Najprv sme si mysleli, že predmetom ich diskusie boli udalosti z Abú Zabí a záverečná správa, ktorú má Medzinárodná automobilová federácia zverejniť. Lewis dnes na tlačovej konferencii hovoril aj o svojej neúčasti na galavečeri a jej dôsledkoch.

„Dostanem nejakú pokutu za neúčasť. Budeme však spolupracovať na tom, aby sa tieto peniaze poskytli mladým ľuďom zo znevýhodneného prostredia, ktorí sa chcú venovať inžinierstvu v motoristickom športe,“ povedal Hamilton na tlačovej konferencii v piatok v Bahrajne.

K stretnutiu Hamiltona a bin Sulajema sa následne vyjadrila aj samotná FIA, ktorá k tomu vydala tlačové stanovisko. Z jej obsahu usudzujeme, že ich stretnutie sa zo štyroch pätín venovalo problémom diverzity a začlenenia v motoristickom športe a z jednej pätiny udalostiam z Abú Zabí, záverečnej správe či Hamiltonovej pokute, ktorá ako sa ukázalo, pokutou vlastne ani nie je.

„Prezident FIA Mohamed bin Sulajem sa stretol so Sirom Lewisom Hamiltonom, aby prediskutovali diverzitu a začlenenie v motoristickom športe,“ znie nadpis stanoviska FIA. To následne hovorí, že obe strany si vymenili svoje poznatky v tejto oblasti a navzájom pochválil svoju prácu. Hamilton hovoril o práci svojej komisie, ktorá sa venuje tejto problematike a tiež o práci projektov Mission 44 a Ignite. Sulajem naopak hovoril o výsledkoch federácie a projekte FIA Girls on Track.

„V duchu budovania záväzku za zlepšenie rôznorodosti v športe smerom do budúcna, prezident FIA podporil Hamiltonovo rozhodnutie venovať 50 tisíc eur, ktoré budú použité na podporu študenta so znevýhodneným pozadím v jeho úsilí získať vzdelanie v oblasti motoristického športu,“ stojí v stanovisku FIA.

O pokute sa v stanovisku nehovorí nič, len o Hamiltonovom „dare“, pričom slovo „študent“ je použité v jednotnom čísle, čiže týchto 50 tisíc eur očividne pôjde na podporu jednej osoby. Stanovisko končí slovami: „Na stretnutí boli prediskutované aj okolnosti Hamiltonovej neúčasti na galavečeri FIA. Hamilton uznal dôležitosť oslavy úspechov naprieč svetom motoršportu a prezident FIA mu pripomenul jeho povinnosť zachovať športového ducha, najmä vzhľadom na jeho status vo svete motoristického športu,“ uvádza FIA.

Trochu nám to pripomenulo rok 2020, kedy sa Ferrari dohodlo s FIA, že jej pohonná jednotka síce v roku 2019 pravidlá neporušila, no aj napriek tomu prispeje niekoľkými miliónmi na vývoj ekologicky udržateľných palív a svoj motor prebuduje. Podobne ako vtedy, ani v tomto stanovisku FIA sa nehovorí nič o porušení pravidiel a ani o pokute.

FIA

Súvisiace články

Diskusia