logo F1online.skF1online.sk

Verstappen: V závese sa už jazdí ľahšie, auto sa dá ovládať

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Milan Kubala
Milan Kubala14. 3. 2022

Ešte to nemáme stopercentne overené v pretekovom tempe, no piloti sa už v Barcelone a v Bahrajne snažili zistiť, či sa s novými autami bude dať jazdiť bližšie za zadným krídlom monopostu vpredu, a spozorovali, že to vyzerá celkom nádejne. Max Verstappen avizuje nezanedbateľnú zmenu k lepšiemu.

Počas posledných šiestich dní sme na trati trochu neštandardne videli aj niekoľko súbojov. Piloti počas nich zbierali prvé dojmy o tom, ako sa bude jazdiť za iným monopostom a či nové pravidlá budú viesť k tesnejším súbojom.

Max Verstappen v sobotu prezradil, že si všimol istý posun. “Myslím si, že je to lepšie. Je to lepšie aspoň v porovnaní s minulým rokom. Ak ste sa vlani dostali za niekoho, zrazu ste pocítili nedotáčavosť alebo výraznú pretáčavosť. Bolo to nekontrolovateľné.”

Pilot vtedy nevedel, čo má od jazdy za súperom čakať. “Keď som za iným autom teraz, registrujem, že prichádzam o prítlak, ale deje sa to vpredu aj vzadu. Vďaka tomu je to pre jazdca oveľa predvídateľnejšie a lepšie sa to dá dostať pod kontrolu.”

Piloti sa teda budú musieť adaptovať. Neplatí to však len o jazde za iným monopostom, ale celkovo. Max Verstappen už v Barcelone ukazoval, že nič nenecháva na náhodu a zo svojho agresívneho jazdeckého štýlu upustil. Markovi Hughesovi dokonca pripomenul “extrémnu verziu Jensona Buttona”.

Všetkých nás však zaujíma, či aj teraz dokáže s autom jazdiť absolútne na hrane, ako to predvádzal v posledných rokoch. “Samozrejme, to závisí aj od balansu auta. Ak ste mali vlani príliš nedotáčavé alebo pretáčavé auto, jazdilo sa s ním ťažšie. Jazdiť s akýmkoľvek autom na hrane je náročné, takže si myslím, že to bude o tom istom.”

A posledná otázka. Bude sa mu jazda v nových autách páčiť? “To závisí od okruhov, na ktoré pôjdeme. Tieto autá sú v pomalých zákrutách oveľa pomalšie, pretože sú výrazne ťažšie. Na trati s množstvom pomalých zákrut to bude menšia zábava, no na okruhu s rýchlymi zákrutami to bude naozaj sranda.”

Súvisiace články

Diskusia