logo F1online.skF1online.sk

Marko nezávidí Mercedesu jeho bočnice: Nie sú také ohromujúce

Christian Horner, Helmut Marko, Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala14. 3. 2022

Nový Mercedes W13 po jeho premene možno pôsobí zaujímavo a jednoznačne zlákal množstvo pohľadov, no tento obdiv opadne, keď sa začne nová sezóna, myslí si Helmut Marko. Športového poradcu Red Bullu skrátka bočnice súpera nenadchli.

Inžinieri z Mercedesu ukázali, že neuvažujú ako väčšina. Na predsezónnych testoch v Bahrajne predstavili o poznanie menšie bočnice ako konkurencia. V padoku sa šepkalo, že výsledky z veterného tunela Mercedesu naznačovali, že táto filozofia by mohla monopost zrýchliť až o jednu sekundu na kolo.

Zatiaľ sme však nič také nevideli a týmto tvrdeniam určite neverí ani Helmut Marko, podľa ktorého bočnice nie sú nič moc. “My sme sa viac pozerali na výkon a nevyzerali tak ohromujúco. To, čo predstavil Mercedes, síce vyzerá revolučne, ale ráta sa čas,” uviedol pre rakúske noviny oe24.at.

V sobotu ráno sme netrpezlivo očakávali, čo plánuje predstaviť Red Bull. Jeho bočnice nám napokon dych nevyrazili, no Red Bullu vraj spolu s podlahou pomohli nájsť päť desatín. A Helmuta Marka iné ani nezaujímalo.

“Dôležité je, že sme opäť najrýchlejší,” vyhlásil Marko, hoci uznal, že si dobre spomína aj na predchádzajúci rok, “keď bol Mercedes tiež vzadu”. “Ale my sme sa primárne zaoberali naším autom a darí sa nám dobre.”

A ako to vyzerá po stránke poskakovania na rovinkách? S ním sa stále trápia mnohé tímy, skloňuje sa najmä Mercedes. “Aj to sme mali pod kontrolou. Ako som povedal, sme maximálne spokojní s novým autom a všetkými vylepšeniami. Teraz čakám už len na sobotňajšiu kvalifikáciu, keď všetci vytočia motory a vyložia karty na stôl.”

Red Bull si svoje karty dlho skrýval. Kým Ferrari sa už od začiatku testov ukazovalo byť v dobrej forme, červení býci sa aspoň čiastočne predviedli až na poslednú chvíľu, teda v posledný deň. Až dovtedy všetci pasovali do roly favorita práve Scuderiu, a to vrátane Lewisa Hamiltona.

“Ferrari počas zimy spravilo veľký krok vpred, sú rýchli v rôznych podmienkach a na všetkých zmesiach. Myslím si však, že Lewisov radar v tej chvíli ešte neregistroval naše novinky. My sme si vydýchli, že naše auto s vylepšeniami funguje tak, ako má,” hlási 78-ročný Rakúšan.

Red Bull a najmä Max Verstappen tak pred novou sezónou môže mať len jediný cieľ — majstrovský titul —, je tak? “To si môžete byť istí. Keď vlani získal titul, splnil si svoj životný cieľ, no ako sme všetci počuli po minuloročnom finále, chce tieto pocity zažiť aj v nasledujúcich rokoch. Môžete mi veriť: Max bude ešte rýchlejší, je v najlepšom pretekárskom veku.”

Súvisiace články

Diskusia