logo F1online.sk

Tešia len voľné ruky pri stratégii

Daniel Ricciardo
© Renault
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl18. 7. 2020

Po tom ako sa Daniel Ricciardo i Esteban Ocon dostali pred týždňom v mokrej kvalifikácii do elitnej desiatky, vrátili sa na Hungaroringu do reality. Ani jeden Renault neprešiel do tretej časti kvalifikácie. Ak však bude sucho, môže tento kvalifikačný výsledok predstavovať pre francúzsku stajňu malú výhodu.

Všetci jazdci pred nimi až po štvrtého Péreza totiž budú štartovať na použitej, najmäkšej sade pneumatík. Napríklad deviaty Carlos Sainz povedal, že táto sada v piatok „degradovala ako bláznivá“ a sám by bol radšej na jedenástom mieste s voľným výberom pneumatík.

Tento benefit bude mať Daniel Ricciardo, ktorý štartuje jedenásty a má voľnú ruku pri výbere pneumatík. „Máme voľnú voľbu pneumatík, čo na tomto okruhu môže byť veľmi dôležité a určite sa zameriame na to, aby sme túto výhodu využili. Som optimista, určite môžeme získať nejaké body,“ povedal Austrálčan na margo svojich šancí.

Renault dnes v druhej časti kvalifikácie skúsil odvážny prístup a pridal sa k Mercedesom a Racing Pointom. Snažil sa prejsť do Q3 na strednej zmesi. Tento odvážny zámer nevyšiel a aj keď obaja jazdci v závere Q2 nasadili najmäkšiu sadu, stačilo to len na jedenástu a štrnástu priečku. V prípade Ricciarda k postupu do Q3 chýbalo naozaj málo.

„Ak sa na to pozrieme spätne, tak nasadenie strednej zmesi v druhej časti kvalifikácie nebol dobrý nápad. Necítil som, že by sme boli pomalší než v piatok. Skôr sme sa nedokázali natoľko zlepšiť, pričom ostatní dokázali nájsť viac času. Musíme sa pokúsiť pochopiť, čo sa stalo,“ doplnil Daniel Ricciardo.

Esteban Ocon dokonca zaostal aj za Williamsom a obsadil až štrnástu priečku, ktorá je nepochybne sklamaním. „Nebola to dobrá kvalifikácia. Je tam pár vecí, na ktoré sa musíme pozrieť, pretože som cítil, že sme nemali rýchlosť na prienik do Q3. Nebol som spokojný s balansom auta, bolo pomerne náročné na riadenie. Je to sklamanie, no samozrejme, body sa rozdávajú zajtra. Ak bude sucho, máme voľný výber pneumatík, a ak bude pršať, tak určite máme dobrú šancu,“ vyhlásil francúzsky pretekár.

V Renaulte sa upierajú k strategickej výhode, keďže z pohľadu výkonu zatiaľ na Hungaroringu zaostávajú za McLarenom a výrazne za Racing Pointom. „Neboli sme tak konkurencieschopní ako v piatok ráno, keď boli obaja jazdci spokojní s vyvážením auta. Jednou zo základných vecí na tomto okruhu je dostať pneumatiky do správneho výkonnostného okna. Nie je ľahké udržať ich v správnej teplote od prvej zákruty po poslednú, a práve v tomto sme dnes oproti ostatným zaostávali. Budeme však profitovať z voľnej voľby pneumatík, zvlášť Daniel, ktorý štartuje jedenásty,“ zhodnotil športový riaditeľ tímu Alan Permane.

Súvisiace články