logo F1online.sk

Haas zvádza preteky s časom, začiatok testov zrejme nestihne

Mick Schumacher v boxoch
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala7. 3. 2022

Haas sa nie a nie zbaviť smoly, ktorá ho sprevádza už od začiatku roka. Najskôr technické problémy na testoch v Barcelone, následne invázia na Ukrajinu, odchod titulného sponzora aj Nikitu Mazepina, a teraz logistická katastrofa. Po tom, čo sa pokazilo lietadlo, ktoré malo prepraviť celý Haas do Bahrajnu, zostalo jeho vybavenie trčať v Londýne.

Sezóna 2022 mala predstavovať akési povstanie Haasu. Stajňa investovala takmer všetky vývojové zdroje do tohtoročného monopostu, no zatiaľ sa kazí všetko, čo sa dá. Akoby nestačilo, že Haas v Barcelone odjazdil najmenej kilometrov zo všetkých a prišiel o dôležitý zdroj financií, teraz ho čaká ďalšie zdržanie.

Ako informuje nemecký Auto Motor und Sport, jedno z piatich transportných lietadiel Formuly 1 zostalo kvôli technickým problémom trčať na letisku v Istanbule. Let do Londýna sa tým pádom výrazne omeškal. Kým vybavenie ostatných tímov sa na bahrajnskom okruhu začalo zbierať už cez víkend, pričom gro techniky má doraziť dnes, teda v pondelok 7. marca, obe autá Haasu spolu s náhradnými dielmi sú stále vo Veľkej Británii.

Podľa najčerstvejších informácií spomínané lietadlo dnes v noci odletí z Londýna do Lipska, odkiaľ v utorok ráno vyrazí až do Bahrajnu. Pre Haas to znamená, že na okruhu sa bude môcť začať vybaľovať najskôr v utorok večer.

Günther Steiner neveriacky krúti hlavou a očakáva, že štart bahrajnských testov jeho tím nestihne: “Prvý deň testov už pravdepodobne môžeme odpísať. Všetky ostatné tímy majú pri prípravách dvojdňový náskok.”

Vybavenie dorazilo do Bahrajnu – chýba Haas (Twitter/Bahrain Int. Circuit)

Haasu ako jednému z tímov, ktoré najviac doplácali na poskakovanie, bude každý deň testov chýbať. Úvodné jazdy v Bahrajne chcel totiž využiť na odstránenie problémov s prísavným efektom — kvôli úniku oleja to v Barcelone nestihol — a azda ku koncu trojdňovky sa pustiť aj do nejakých jázd zameraných na výkon.

Oneskorenie napokon nebude mrzieť len Haas, ale aj Formulu 1. Tá na bahrajnské testy totiž pripravuje živé vysielanie. V prvý deň sme sa mali dočkať veľkého predstavenia všetkých áut, no je otázne, ako to bude vyzerať, ak jedno z nich bude chýbať.

AMuS napokon vyrukoval so zaujímavou informáciou. Ak Haas z dôvodu “vyššej moci” vo štvrtok nebude môcť jazdiť, podľa princípu rovnosti šancí by mal dostať náhradný termín. A ponúka sa hneď jedna možnosť: Haas by si štvrtkovú absenciu nahradil v nedeľu 13. marca.