logo F1online.skF1online.sk

Nestrácame pol sekundy, ubezpečuje Marko

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala7. 3. 2022

Red Bull v Barcelone nejazdil zrovna najrýchlejšie zo všetkých. Na doposiaľ najlepší Mercedes mu chýbalo približne päť desatín, no Helmut Marko zdôrazňuje, že toto určite nie je skutočná rýchlosť červených býkov. Mercedes istotne nie je tak ďaleko vpredu.

Od prvých troch testovacích dní sa Red Bull spomínal najmä v súvislosti s minimálnym hmotnostným limitom, na ktorý sa inžinieri nie a nie dostať. Auto je priťažké, čo by mohlo sčasti vysvetľovať pomerne nevýrazné výkony rakúskej stajne na predsezónnych testoch.

Kým Lewis Hamilton bol zo všetkých najrýchlejší na gumách C5, z dvojice jazdcov Red Bullu skončil vyššie Sergio Pérez na pneumatikách C4 a so stratou štyroch desatín. Max Verstappen vo svojom najrýchlejšom kole obul prostrednú zmes a chýbali mu ešte ďalšie dve desatiny.

Športový poradca Red Bullu Helmut Marko pre oe24.at pripomína, že z týchto časov si netreba nič robiť. “Nik nevie, kto jazdil s akým ťažkým autom. Vyzerá to tak, že sme bok po boku s Mercedesom, Ferrari by mohlo byť vpredu.”

“Nestrácame však polovicu sekundy. My sme jazdili na tvrdých pneumatikách, kým Mercedes nasadil gumy, ktoré boli o dva stupne mäkšie,” zdôrazňuje 78-ročný Rakúšan, ktorý je zvedavý, ako bude vyzerať poradie po najbližších troch dňoch jázd. “Už teraz sa teším na ďalšie testy. Autá sú ťažké, ale nesmierne rýchle. Je vzrušujúce sledovať, ako tímy interpretujú nové pravidlá. Mercedes má úplne iný koncept auta ako my.”

A ako je to s tou hmotnosťou? Helmut Marko v Barcelone pripustil, že Red Bull s ňou má isté problémy, a svoje slová potvrdzuje aj teraz. “Ešte stále sme ďaleko od hmotnostného limitu, plus predstavíme nové súčiastky.”

Verstappenova nová zmluva a Hamiltonov vek

Uplynulé dni priniesli ešte ďalšiu zaujímavú tému. Max Verstappen podpísal nový kontrakt, ktorého dĺžka je až neuveriteľná; mal by platiť až do konca sezóny 2028. A hoci Red Bull len pár mesiacov dozadu avizoval, že sa nechce s Mercedesom pretekať o to, kto svojmu jazdcovi vyplatí viac, Verstappen si poriadne prilepší, zrejme ešte viac ako Hamilton.

“Neviem, koľko zarába Hamilton, ale je jasné, že byť majstrom sveta má už inú váhu,” vysvetľuje štedrú odmenu pre stále len 24-ročného Holanďana. “Momentálne tu máme len dve superhviezdy. Max je mužom budúcnosti.”

Ak to takto bude pokračovať, Verstappen by mohol stráviť aj celú svoju kariéru v Red Bulle. Koniec-koncov takúto túžbu prejavil okamžite po zisku majstrovského titulu. “Toto je najdlhší kontrakt, aký sme kedy podpísali. Max u nás začal v roku 2015, on skrátka patrí do Red Bullu.”

Zabezpečiť si služby talentovaného Verstappena na taký dlhý čas je veľavravným odkazom pre všetkých súperov. Holanďan verí, že v nasledujúcich rokoch bude vyhrávať práve v Red Bulle, v čom by mu napokon mohol pomôcť aj Hamiltonov zvyšujúci sa vek. Aspoň Helmut Marko je o tom presvedčený. Pred pár dňami vyhlásil, že Hamilton to už na tejto výkonnostnej úrovni dlho nepotiahne. “Už dosiahol svoj vrchol, od istého bodu začína hrať svoju úlohu aj vek. Max je zas majstrom sveta a bude len silnieť.”

Na svojich slovách stále trvá. “Ak sa pozriete na výkonnostnú pyramídu a vek, tak je to len logické, nie?” rečnícky sa pýta rodák z Grazu, s ktorým súhlasí aj Ralf Schumacher. George Russell vraj už čoskoro začne robiť Hamiltonovi problémy. “Russell určite neakceptuje úlohu tímovej dvojky tak ako Bottas. Bude bojovať o svoju pozíciu a pri prvej príležitosti na to zatlačí.”

Súvisiace články

Diskusia