logo F1online.skF1online.sk

Mercedes tají svoju skutočnú výkonnosť, myslí si Norris

Lando Norris
© McLaren Media Centre
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková2. 3. 2022

Lando Norris pred novým ročníkom naznačuje, že Mercedes zrejme skrýva svoje tempo. Preto nemá prehnanú radosť z toho, že práve stajňa z Wokingu patrila medzi tie, ktoré najviac pútali pozornosť na minulotýždňových testoch v Barcelone, keď počas celých troch dní jej piloti dosahovali celkom slušné tempo a konzistentnosť.  

Výsledky testov v podstate o ničom nesvedčia a všetko môže byť v konečnom dôsledku inak. Práve Norrisovi sa však prvý deň podarilo zajazdiť najrýchlejší čas a zatiaľ sa aspoň zdá, že McLarenu sa podarilo zmenšiť odstup od Mercedesu a Red Bullu. Zároveň ale existuje veľká šanca, že minuloroční najväčší protagonisti boja o titul budú v Bahrajne zase najlepší.

Takýmito myšlienkami sa zaoberá aj 22-ročný pilot McLarenu, ktorý pre médiá povedal, že medzi prvými štyrmi tímami je to tesné, ale že by vôbec nešokovalo, keby bolo priebežné poradie na začiatku novej sezóny v porovnaní s rokom 2021 totožné.

Hrozbou môže byť aj Scuderia, s ktorou tím rodáka z Bristolu v minulom ročníku prehral boj o tretie miesto v Pohári konštruktérov. „Myslím si, že každý pracoval na svojich vlastných programoch. Samozrejme, každý má iné množstvo paliva, iné motorové režimy a podobne. Môžeme si urobiť obraz. Myslím si, že sme v slušnej pozícii.“

„Ale Ferrari vyzeralo veľmi dobre od prvého dňa. Zakaždým boli na čele tabuliek a ich dlhodobé tempo vyzerá dobre. Takže Ferrari vyzerá veľmi, veľmi silno. Mercedes a Red Bull sú presne tam, kde my dvaja, povedal by som, že momentálne aj trochu vpredu. Mercedes nikdy nevyzerá tak dobre počas testovania, ale až na prvých pretekoch. Ak sú dobrí pri testovaní, znamená to, že do prvých pretekov budú pravdepodobne neuveriteľní,“ konštatuje Norris.

Presne o týždeň, vo štvrtok 10. marca, sa autá vrátia na oficiálne predsezónne testy, tentokrát do Bahrajnu. Všetkých desať tímov tu bude ladiť formu pred úvodnými pretekmi sezóny 2022, ktoré sa na tom istom mieste uskutočnia 20. marca, čo je už len o 18 dní!

Norris vie, že dovtedy inžinierov McLarenu čaká ešte kopec driny. „Mám pocit, že ako tím máme pred sebou ešte veľa práce, ak chceme s Ferrari a Mercedesom bojovať, ale povedal by som, že to sa očakáva. Myslím si, že zatiaľ na základe auta, ktoré sme v tejto sezóne ukázali na trati, môžeme mať zo seba dobrý pocit. Podľa mňa si len musíme uvedomiť, že je ešte veľa vecí, ktoré musíme zlepšiť, aby sme dosiahli určitú úroveň.“

Dobrou správou je, že po tom, čo sa testy na okruhu Catalunya držali mimo dosahu televíznych kamier, tie v Bahrajne už štábom neujdú. A obraz o tom, kto je rýchly a kto nie, bude s pribúdajúcimi dňami čoraz jasnejší.

Súvisiace články

Diskusia