logo F1online.skF1online.sk

Finančne sme na tom okej, odkázal Steiner

Günther Steiner
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 2. 2022

Koniec Uralkali a Mazepinovcov vo Formule 1? Nuž, nateraz tomu všetko nasvedčuje. Ani nie tak preto, že by Haas chcel týmto spôsobom vyslať svetu správu, ale preto, že účasť Dmitrija Mazepina a jeho syna vo Formule 1 zrejme bude v nasledujúcich dňoch fakticky znemožnená. Bez povolenia dopraviť sa do Európy a bez možnosti financovať svoje projekty v Európskej únii, skrátka nemôžete v športe zotrvať.

Uvedomujú si to aj v Haase, kde by mali v najbližších dňoch rozhodnúť. Šéf Günther Steiner vyslal svetu jasnú správu odstránením ruských vlajok a emblémov spoločnosti Uralkali z monopostov v noci zo štvrtka na piatok. Čo bude ďalej sa ešte uvidí, Tirolčan však ubezpečuje, že aj bez ruských peňazí nie je chod stajne ohrozený.

„Je to bolehlav, ale nie je to nič, čo by tím narušilo po súťažnej stránke,“ ubezpečuje Steiner. „Po finančnej stránke sme na tom okej. Nemá to na tím žiadny vplyv, na jeho vedenie, prevádzku a ani na naše plánovanie. Existuje viacero spôsobov, ako získať financovanie, takže v tomto smere nemáme žiadny problém.“

Logá a označenia Uralkali medzitým miznú. Najprv zo sociálnych sietí, potom z monopostov a nakoniec aj z tímových webstránok. Nevyzerá to teda tak, že by táto spoločnosť mala pokračovať s Haasom i naďalej, avšak musíme sa držať oficiálneho stanoviska, podľa ktorého sa rozhodne tento týždeň.

Je vysoko pravdepodobné, že Európska únia výrazne obmedzí získavanie víz pre občanov Ruskej federácie a hovorí sa aj o úplnom odpojení Ruska od systému SWIFT. Viaceré ruské banky od neho už odpojené boli.

„Oficiálne sankcie svetových vlád zatiaľ nemali dopad na náš biznis,“ povedal v piatok v Barcelone Steiner. „Na odpojenie od SWIFT-u a jeho fungovanie by som sa musel opýtať nášho finančného oddelenia, avšak Uralkali je globálnou spoločnosťou. Naozaj neviem, ako by to fungovalo.“

Tím podpísal so spoločnosťou Uralkali lukratívny kontrakt na konci roka 2020, kedy sa Haas dostal do finančných problémov v dôsledku globálnej pandémie. Teraz prišla ďalšia rana. „Niečo také sme neplánovali. Samozrejme, situáciu monitorujeme, nesedíme len tak na zadku ignorantsky čakajúc, až sa niečo stane. Ak sa však stane, musíte si najprv počkať, ako sa to vyvinie,“ hovorí Steiner.

„Niečo také som ešte nezažil. Myslím si však, že to zvládneme. Pretekárskeho tímu sa to netýka. Bavil som sa s nimi vo štvrtok a povedal im, že sa nemajú čoho obávať a všetko je v poriadku. Toto je výmoľ na ceste, ktorý sme nečakali,“ dodal Tirolčan.

Súvisiace články

Diskusia