logo F1online.sk

Veľká cena Ruska zrušená!

Vladimir Putin
© Pirelli F1 Press Area
Milan Kubala
Milan Kubala25. 2. 2022

Formula 1 sa po štvrtkových stretnutiach, na ktorých preberala aktuálnu situáciu na Ukrajine, rozhodla konať. V piatok popoludní zverejnila stanovisko, v ktorom oznámila, že Veľká cena Ruska 2022 sa ruší.

Útok Ruska na Ukrajinu nenechal chladným ani svet Formuly 1. Sebastian Vettel hneď vo štvrtok vyhlásil, že sa septembrových pretekov v Soči určite nezúčastní, úradujúci majster sveta Max Verstappen zas konštatoval, že pretekať v krajine, ktorá rozpútala otvorenú vojnu, nie je správne. Na vedenie navyše začala tlačiť aj verejnosť.

Istému tlaku museli čeliť aj v Haase, v ktorom sa predbežne rozhodli stiahnuť z monopostu logá ruskej spoločnosti Uralkali a rovnako ruskú trikolóru. O budúcnosti tejto spolupráce sa má rozhodnúť v priebehu budúceho týždňa. Situácia však spomedzi tímov určite netrápi len americký Haas.

Zástupcovia všetkých desiatich stajní sa vo štvrtok večer stretli s výkonným riaditeľom F1 Stefanom Domenicalim. Po týchto rozhovoroch padlo definitívne rozhodnutie vyradiť VC Ruska z tohtoročného kalendára.

“Šampionát Formuly 1 navštevuje krajiny po celom svete s víziou zjednocovať ľudí a spájať národy,” stojí vo zverejnenom stanovisku. “Vývoj na Ukrajine sledujeme so smútkom a sme šokovaní. Dúfame v rýchle a pokojné vyriešenie situácie.”

“Vo štvrtok večer Formula 1, FIA a tímy diskutovali o tom, akú pozíciu by mal zaujať náš šport. Záver, ktorý zohľadňuje aj pohľady zainteresovaných akcionárov, je, že za týchto okolností nie je možné usporiadať Veľkú cenu Ruska,” dodáva Formula 1.

Týmto výberom slov si vedenie necháva istý priestor na zmenu svojho rozhodnutia, ak by sa spomínané “okolnosti” zmenili. V zákulisí sa však už hovorí o tom, že v tejto sezóne k zmene postoja nedôjde a do kalendára sa dostane turecký Istanbul.

Súvisiace články