logo F1online.skF1online.sk

Jazdci si zvykajú na výhľad z kokpitu. Potrebujem pod zadok vankúš, hovorí Hamilton

Mercedes W13, Lewis Hamilton
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 2. 2022

Zrejme neveľmi želaný „vedľajší účinok“ nových pravidiel. Aby nové predpisy zaručili čo najväčšiu redukciu generovaného „špinavého vzduchu“, prišlo Pirelli s väčšími osemnásťpalcovými pneumatikami. Tvorcovia pravidiel ešte pridali nový deflektor na predné kolesá (u fanúšikov si už získal priliehavú prezývku „blatník“). Tým sa však zhoršil výhľad z kokpitu, čo potvrdili aj samotní piloti.

Budeme sa musieť naučiť s tým pracovať, budeme si na to musieť zvyknúť, znejú zhodne hlasy pilotov, ktorí si už nové monoposty vyskúšali. Priznávajú však, že s výhľadom skutočne problém je.

„Určite to je o trochu zložitejšie, pretože vám toho viac prekáža vo výhľade,“ povedal pilot McLarenu Daniel Ricciardo. „Formula 1 je v tomto špecifická. Nikto nemôže len tak skočiť do auta a vyskúšať si, aké to je. Neuvidíte to ani z palubných záberov. Môžete mať pocit, že máte rovnaký výhľad ako pilot, ale nemáte, aj keď v minulom roku skúšali nové kamery. Chcem však povedať, že veľa toho naozaj nie je vidieť.“

„A tento rok toho vidíme zase o niečo menej. Avšak dá sa na to zvyknúť, skrátka nájdete nové referenčné body a podobne. S pribúdajúcim časom to bude jednoduchšie. V posledných rokoch viditeľnosť nebola najlepšia, nie ako za starých čias, keď ste sedeli vpredu a omnoho vyššie,“ hovorí Ricciardo.

„Skrátka sa tomu musíme prispôsobiť, najmä zo začiatku sezóny. Avšak po pár pretekoch si povieme len: ‚Ach, už to ani necítime.‘“ dodal Austrálčan.

Pridal sa k nemu aj jazdec Red Bullu Sergio Pérez. „Jazdci si určite budú musieť zvyknúť na zhoršený výhľad z kokpitu. Pokúsime sa prísť na to, ako to môžeme zlepšiť. Pokiaľ však ide o pozíciu jazdca, nedá sa toho urobiť veľa.“

„Musíme sa uistiť, že sa naučíme, aké môžeme mať medzi autami rozostupy. S návratom do pretekového diania si na to zvykneme,“ ubezpečil Pérez.

Výhľad z nového auta si vyskúšal aj Lewis Hamilton, ktorý so svojim tímom absolvoval v Silverstone filmovací deň. Ten však žiadne veľké rozdiely nezaznamenal. „Možno sedím príliš nízko, pretože momentálne vidím dosť veľa oblohy. Dostanem však vankúš pod zadok alebo niečo podobné, aby som mohol sedieť vyššie,“ povedal Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia