logo F1online.skF1online.sk

Covidová éra sa v F1 ešte nekončí

Albert Park, Melbourne, Austrália
© Pirelli F1 Press Area
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková22. 2. 2022

Posledné dve sezóny F1 boli značne poznačené pandémiou Covidu-19, ktorá spôsobila rôzne zmeny v kalendári pretekov. Piloti veria, že podobné problémy sa už v nasledujúcom ročníku nezopakujú a život sa aj v rámci kráľovnej motoršportu vráti do normálu. Podľa aktuálnych správ to však vyzerá tak, že úplne bez ťažkostí to nepôjde ani v roku 2022.

Austrálčan Daniel Ricciardo však dúfa, že sa v apríli bude môcť konečne vrátiť do svojej rodnej krajiny na plánované preteky v Melbourne. „Teším sa na to. Okruh bol prestavaný, čo ho urobí ešte zaujímavejším – budem veľmi rád, keď sa vrátim domov. Ak nové autá uľahčia predbiehanie a boj, mohli by sme v Melbourne vidieť úplne iné preteky ako v minulých rokoch.“

Práve Austrália nedávno vyhostila tenistu Novaka Djokoviča, ktorý ako neočkovaný nemohol hrať na grandslame Australian Open, čo vyvolalo búrlivé reakcie verejnosti. „Dúfam, že to s Djokovičom bola jednorazová záležitosť. Myslím si, že všetci ostatní budú schopní dostať sa do Austrálie. Ak ste očkovaní, nemal by byť žiadny problém,“ vyjadril sa jazdec McLarenu na margo svetovej tenisovej jednotky.

Ďalším hostiteľským mestom, ktorého sa covidová doba veľmi dotkla, je Montreal. Kanadský jazdec Nicholas Latifi verí, že v roku 2022 bude môcť napokon pretekať doma. „Je to moja tretia sezóna v F1 a ešte som nemohol súťažiť na domácej veľkej cene. Držím si palce a dúfam, že sa mi to na tretíkrát podarí.“

Medzinárodná automobilová federácia (FIA) ešte oficiálne nepotvrdila povinné očkovania všetkých zamestnancov tímov F1, no vyzerá to tak, že toto rozhodnutie je na spadnutie. Na prelome mesiacov o tejto povinnosti informoval hovorca F1 pre finančné otázky. Týkať sa bude aj novinárov či hostí, ktorí sa chcú pohybovať v padoku.

Posledné informácie však mnohých pilotov a fanúšikov nepotešia. Kvôli covidovej, ako aj politickej situácii sa vraj do istej miery zmráka nad okruhmi v Melbourne, Soči, Montreale a Suzuke. Veľká cena Japonska je napríklad neistá z dôvodu toho, že ešte stále do krajiny nevpúšťajú zahraničných turistov. Ak to bude možné, radi tam privítajú aspoň domácich divákov.

Súvisiace články

Diskusia