logo F1online.sk

Pod Masim sa naďalej trasie stolička. Sulajem chce ochrániť integritu FIA

Mohamed bin Sulajem
© FIA
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 2. 2022

V pondelok sa konalo dôležité zasadanie Komisie F1, ktorá pojednávala na viaceré témy. Okrem potvrdenia troch šprintov v novej sezóne a zmeny bodovacieho systému v prípade, ak sa neodjazdia celé preteky, bola témou aj záverečná Veľká cena Abú Zabí. V tejto veci však FIA žiadne významné stanovisko nevydala.

Dozvedeli sme sa len to, že prezident Medzinárodnej automobilovej federácie vzal na vedomie poznámky a postrehy Komisie, a zakomponuje ich do svojej záverečnej správy. Tá by mala uzrieť svetlo sveta o niekoľko dní a s ňou by sme mali spoznať aj výpočet riešení, ktoré chce FIA prijať, aby sa podobná situácia už neopakovala.

Ako však uvádza viacero zdrojov, medzi nimi aj renomovaný portál Motorsport.com: „Predpokladá sa, že ak sa FIA rozhodla zmeniť rolu Michaela Masiho alebo ho úplne odsunúť na vedľajšiu koľaj, nebolo vhodné to oznámiť na stretnutí, na ktorom bol vraj Austrálčan osobne prítomný.“

Nový akčný plán FIA, ktorý bude reakciou na udalosti z posledných pretekov minulej sezóny, prinesie podľa prezidenta FIA zlepšenie smerom do budúcna a ochráni integritu federácie i Formuly 1.

Samotný Mohamed bin Sulajem pre Sky Sports povedal: „Dohodli sme sa na určitých veciach a stále to analyzujeme. Čoskoro však budeme hotoví. Máme za sebou plodnú diskusiu a čoskoro prinesieme nové informácie.“

„Integrita FIA zostane nedotknutá, kvôli tomu som bol aj zvolený, ale tiež preto, aby bol motoršport férový,“ hovorí Sulajem.

„Prešli sme si niekoľko dôležitých vecí z minulého roka, takže očakávam dobrú novú sezónu Formuly 1. Môžeme sa posunúť iba vpred. To je dôležité pre FIA, pre integritu FIA a pre šport. Smerom do budúcna sa môžeme iba zlepšiť,“ dodal sebaisto.

Očakáva sa, že FIA oznámi novú štruktúru vedenia pretekov, ktorá odľahčí riaditeľa od jeho povinností a eliminuje tlak vyvíjaný na jeho osobu samotnými tímami. Hlavná otázka však je, či si svoju pozíciu udrží Michael Masi. Niektoré zdroje avizujú, že ho v novom roku nahradí pretekový riaditeľ z WEC Eduardo Freitas.

Súvisiace články