logo F1online.skF1online.sk

Norris si nie je istý, či nové pravidlá povedú k lepšiemu pretekaniu

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 2. 2022

Začína nová éra Formuly 1. Máme nové predpisy, ktorých hlavným cieľom a úlohou bolo vylepšiť pretekanie a redukovať „špinavý vzduch“ za monopostami. Aj keď všetky čísla nasvedčujú tomu, že zmeny naozaj pomôžu, pilot McLarenu Lando Norris si nie je úplne istý tým, že uvidíme lepšiu šou.

Prinesú nové pravidlá želaný efekt v podobe vzrušujúcejších pretekov? Formula 1 o tom ani trochu nepochybuje, no z tímov zaznievajú zmiešané ohlasy. Napríklad Andrew Shovlin z Mercedesu tvrdí, že pretekanie bude určite lepšie. To je však „len“ teória, kým reálne nevyjdeme na trať, nevieme povedať so stopercentnou istotou.

„Vlani sme videli množstvo skvelých bitiek práve vďaka tomu, že predbiehanie bolo náročné,“ povedal pilot McLarenu Lando Norris. „Na Hungaroringu nedokázal Hamilton predbehnúť Alonsa desať kôl, pretože preňho bolo náročné nasledovať monopost pred sebou. Pre mnohých to pritom bola jedna z najlepších bitiek v sezóne.“

„Naproti tomu v tomto roku niečo také už neuvidíte, keďže súpera dokážete predbehnúť v priebehu dvoch kôl. Treba však pre úplnosť povedať, že mnoho bitiek sa kvôli špinavému vzduchu ani neuskutočnilo, pretože ak ste sa dostali do dvoch sekúnd za auto pred sebou, stratili ste toľko prítlaku, že sa s tým nedalo už nič urobiť,“ povedal Norris.

Ďalším možným negatívom znovuzavedenia ground effectu podľa Norrisa je, že na niektorých tratiach nebude fungovať úplne dokonale. Na určitých miestach by tieto autá mohli byť menej atraktívne z pohľadu samotnej jazdy.

„Aby ground effect fungoval, musíte byť čo najbližšie pri zemi. To znamená, že používanie obrubníkov už nebude také obľúbené. Taktiež jazdecký štýl na niektorých tratiach, napríklad na mestských okruhoch, bude celkom odlišný,“ povedal Norris.

„Na tomto type okruhov jazda nemusí byť taká príjemná, ale musíme si počkať a uvidíme,“ dodal britský mladík.

Súvisiace články

Diskusia