logo F1online.skF1online.sk

Stroll by do iného tímu nešiel, uprednostní Aston Martin

Lance Stroll
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala13. 2. 2022

Pilotom Formuly 1 sa v priebehu sezóny dostanú na stôl všakovaké ponuky. Niektoré z nich sú vážne, pri iných sa rokovania ani nestihnú poriadne rozbehnúť. Každý totiž musí dvakrát zvážiť, či má význam debatovať o prestupe a či má projekt konkurencie väčší potenciál. Lance Stroll tvrdí, že on momentálne pred takouto dilemou nestojí a ak by ho aj nejaký tím chcel zlákať do svojich radov, on zostane v Aston Martine.

Samozrejme, v prvom rade by sa taká ponuka musela objaviť. Avšak, keď by sa už objavila, Stroll by musel zvážiť, či sa mu oplatí opustiť tím, v ktorom sa má ako vo vatičke, veď napokon je to tím jeho otca.

No čo keby mu zavolali z Red Bullu alebo Ferrari? To už je ponuka, ktorá by začala pokúšať každého pilota v štartovom poli. No nie Strolla… “Nie, verím tomuto projektu,” odmieta akékoľvek úvahy o odchode z Aston Martinu Lance Stroll, ktorý je presvedčený o budúcnosti stajne. “To veru som, rastie nám nová továreň, na palubu prichádza veľa ľudí. Myslím si, že tu je to skvelé.”

Jedným zo spomínaných ľudí, ktorí sa práve nalodili, je nový šéf Mike Krack, nástupca Otmara Szafnauera. Krack je vo svete F1 známy ako bývalý pretekový riaditeľ Felipeho Massu a neskôr ako jeden z top inžinierov tímu BMW Sauber. V ňom pôsobil až do roku 2008, keď sa stajňa rozhodla preorientovať vývoj na nasledujúcu sezónu a nepodporila Roberta Kubicu na ceste za titulom. Následne sme ho mohli vidieť vo Formule 3, v DTM, WEC a ďalších sériách.

“Je skvelé mať v tíme Mika,” teší sa Stroll. “Naživo som ho videl prvýkrát, ale jeho životopis, jeho kariéra v motoršporte je excelentná, je to skvelý prírastok v našom tíme. Naozaj sa teším na to, kedy s ním začnem pracovať. Môže nám pomôže dosiahnuť mnoho našich cieľov.”

Nadchádzajúca sezóna bude skúškou ohňom pre Mika Kracka, ale aj celý Aston Martin. Tentoraz totiž budú bojovať s vlastným autom na rozdiel od posledných dvoch ročníkov, a nebudú trpieť nedostatkom financií ako kedysi, keď si techniku pripravovali bez pomoci Mercedesu.

Zatiaľ ide všetko podľa plánu. Aston Martin úspešne predstavil nové auto a na okruhu v Silverstone dokonca odjazdil prvé kilometre, čím vyviedol z omylu niektoré zahraničné weby, ktoré boli už v januári presvedčené, že Aston Martin nestihne ani predsezónne testy. Nuž, napokon bol prvý, kto nové auto otestoval na trati.

Či všetko pôjde tak hladko aj neskôr, je zatiaľ ťažké odhadnúť. Lance Stroll nechce nič predpovedať. “Zatiaľ nie som pripravený stanovovať si nejaké ciele, dnes je to všetko relatívne. Napríklad v roku 2020 sme mali auto, s ktorým sme vedeli bojovať o pódiá a občas o víťazstvo. Veľmi často sme bojovali na priečkach v prvej päťke, v prvej trojke a občas sme boli na čele. A potom vlani sme bojovali o bodované pozície niekde medzi ôsmou a jedenástou priečkou.”

“Kde je vaše auto, je veľmi relatívne. Ako tím sa musíte koncentrovať na to, aby ste z vášho balíka dostali maximum, na to sa zameriavame každý rok. Ešte nevieme, kde v štartovom poli sa nachádzame. Nemyslím si, že je rozumné stanovovať si nejaké očakávania o tom, kde by sme sa mali pokúšať skončiť, keď sme ešte ani nevyšli na trať,” zdôraznil kanadský zástupca v F1.

Súvisiace články

Diskusia