logo F1online.skF1online.sk

Ricciardo: Minulý rok som zistil, aké sú moje silné stránky

Daniel Ricciardo
© McLaren Media Centre
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 2. 2022

Daniel Ricciardo má za sebou jeden z najťažších rokov svojej pretekárskej kariéry. V Taliansku síce zaznamenal skvelé víťazstvo, no v celkovom hodnotení vysoko podľahol tímovému kolegovi Landovi Norrisovi. Napriek tomu si z vlaňajška odnáša množstvo pozitív.

Ricciardovi sa určite hodí, že začína nový cyklus pravidiel. Aj on, podobne ako všetci ostatní, tak môže začať odznovu. Minulý rok sa stal užitočnou skúsenosťou, na ktorej chce rodák z Perthu ďalej stavať.

„Je toho veľa, čo môžem smerom do budúcna využiť,“ povedal na margo minulej sezóny Daniel Ricciardo. „Tak nejak mi došlo, že som ani nevedel o svojich silných stránkach.“

„Vedel som, že môžem byť veľmi rýchly – ale hovoril si, že možno mám vo vysokorýchlostných zákrutách väčšie gule. Neviem,“ premýšľa nahlas austrálsky pretekár.

„Ako som si tým však prešiel, uvedomil som si, vďaka čomu som bol v posledných rokoch rýchly, čo mi v aute dodávalo sebadôveru a v ktorých oblastiach som lepší než ostatní. Stávalo sa, že som svoje silné stránky nedokázal v aute využiť, a tak som ich objavil,“ povedal Daniel.

Bol to pre rodáka z Perthu skutočne dlhý rok. Ani ku koncu sezóny to nebol ten Daniel, ktorého sme si pamätali z jeho pôsobenia v Red Bulle. Všetko, čo dovtedy v aute využíval, potreboval od základov zmeniť.

„Snažil som sa auto prinútiť, aby robilo to, čo mám rád. Skrátka mi dovoľte urobiť toto a budem si počínať dobre,“ opisuje Ricciardo. „Narazíte však na realitu a uvedomíte si, že veci sa nedajú napraviť z noci na deň. Musím na sebe pracovať a adaptovať sa.“

„Určite som sa naučil, aké sú moje silné stránky a moje slabiny sa stali ešte viac zrejmými. Bolo naozaj zvláštne zisťovať, prečo som predtým bol rýchly,“ hovorí Ricciardo.

Vývoj nového MCL36 už dokázal ovplyvniť a sám priznal, že veľmi nahlas sa usiloval o to, aby tento monopost vykazoval niektoré charakteristiky, na ktorých mu záleží. „Posúval som informácie. Hneď ako som prvýkrát nasadol do auta, hovoril som, že toto a tamto je v Renaulte a Red Bulle inak.“

„Ako sezóna pokračovala a naďalej sa mi nedarilo, tlačil som na tím o trochu viac. Pozitívom bolo, že Lando sa ku mne pridal a tiež chcel mať tieto vlastnosti monopostu. S tohtoročným autom sme na to kládli veľký dôraz, ale stále je to nové auto. Nevieme, či toto je najlepší spôsob, ako ho riadiť,“ hovorí Ricciardo.

„Tlačil som na to a tím taktiež uznal, že toto je Danielova silná stránka a chceme mu to dať, aby sme z neho dostali maximum,“ dodal Austrálčan.

Súvisiace články

Diskusia