logo F1online.skF1online.sk

McLaren vysvetľuje nový vzhľad: Gulf lakovanie sa ľuďom páčilo

McLaren MCL36, Daniel Ricciardo a Lando Norris
© McLaren Media Centre
Milan Kubala
Milan Kubala12. 2. 2022

Celá rodina McLarenu sa v roku 2022 oblečie do podobných farieb. Či už je to Formula 1, IndyCar alebo Extreme E, vo všetkých sériách uvidíme kombináciu papájovej, čiernej a svetlomodrej. Výkonný riaditeľ McLarenu Zak Brown prezradil, že dizajnéri sa pri miešaní tejto farebnej variácie inšpirovali aj lakovaním Gulf, ktoré vlani zožalo obrovský úspech.

“Odkedy sme sa vrátili k papájovej, sa naše lakovanie vyvíjalo. Chceli sme niečo veľmi energické, chceli sme zmeniť odtieň našej papájovej a tmavšej modrej,” vysvetlil Zak Brown. Na margo svojho dodávateľa mazív Gulf a podobnosti s jeho farbami však poznamenal: “Toto neznamená rozšírenie ich záväzkov k nám.”

Koniec-koncov keby to tak bolo, svetlomodrá by bola zrejme ešte svetlejšia a podľa všetkého by jej bolo viac. A pri pohľade na reakcie fanúšikov by to azda bolo i lepšie, veď kým špeciálne monacké lakovanie zožalo obrovské ovácie, vzhľad McLarenu MCL36 nie je každému pochuti.

Brown odkazuje, že nové lakovanie malo splniť dve veci; má byť energické a sponzorské logá majú udrieť do očí. “Na zmeny v lakovaní, ktoré sme spravili minulý rok v Monaku a Abú Zabí, sme dostali veľa skvelých ohlasov od fanúšikov. Páči sa im, keď vidia veľa energie. Myslím, že toto evokuje rýchlosť a eleganciu.”

“Uvažovali sme, že tieto prvky by pasovali k rýchlemu autu, ktoré sa nám snáď podarilo skonštruovať. Je to skrátka prirodzená evolúcia a snaha postarať sa o to, aby všetci naši partneri na aute vynikli. Myslím, že sme dosiahli oboje,” zhodnotil americký biznismen.

Zak Brown má odpoveď aj na otázku, prečo bude McLaren v tejto sezóne pretekať vo všetkých sériách s veľmi podobným lakovaním. Najmä auto Felixa Rosenqvista sa výrazne podobá monopostu Landa Norrisa a Daniela Ricciarda. Pato O’Ward bude mať na karosérii viac čiernej, no stále je vidieť, že patrí k rodine.

“My sme McLaren Racing, Formula 1 je naším ťažiskom, ale myslím si, že by bolo dobré, ak by sme dokázali lepšie previazať naše programy v IndyCar,” pokračuje Brown. Takéto prepojenie sme si mohli všimnúť už vlani, keď sa na posezónnych testoch v Abú Zabí posadil do auta McLarenu práve Pato O’Ward. “Patovo auto vyzerá trochu inak kvôli tomu, že tam nemáte povolené nasadiť identické autá ako vo Formule 1. Myslím, že obe vyzerajú fantasticky spoločne s Extreme E a eSports. Pozriete sa na ne a viete, že toto je McLaren bez ohľadu na to, ktorá je to séria.”

F1 (McLaren Media Centre)
IndyCar, Felix Rosenqvist (McLaren Media Centre)
IndyCar, Pato O’Ward (McLaren Media Centre)
Extreme E (McLaren Media Centre)

Súvisiace články

Diskusia