logo F1online.skF1online.sk

Stroll hovorí o „smiešnom“ Abú Zabí, Vettel chce zotrvanie Masiho

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 2. 2022

Kontroverzný záver minulej sezóny naďalej budí veľký záujem. Keďže FIA túto vec ešte stále neuzavrela, vracajú sa zvedaví novinári svojimi otázkami späť k 12. decembru 2021. Výnimkou nebola ani tlačová konferencia Aston Martinu pri príležitosti predstavenia ich monopostu.

Pilot Aston Martinu Lance Stroll patril k tým, ktorým nebolo umožnené vrátiť sa späť do poradia. S čerstvými pneumatikami číhal na trinástom mieste na svoju šancu, ktorú však nedostal. Spokojný s tým nie je ani po dvoch mesiacoch. „Podľa mňa je smiešne, že sme sa nemohli vrátiť do pretekov tak, ako sme mali. Nemôžete zmeniť pravidlá krátko pred koncom a povedať, že predbehnúť môže len polovica áut,“ povedal Stroll.

„Bohužiaľ, ja som bol súčasťou skupiny, ktorej nebolo dovolené ísť dopredu. Mal som obuté čerstvé softy a príležitosť s pretekmi ešte niečo urobiť,“ dodal.

Kanadský pretekár však už akosi opomenul, že keby Masi pravidlá dodržal, preteky by neboli reštartované vôbec. Možno by získal späť stratené kolo, ale na jeho konečnej trinástej pozícii by sa nezmenilo nič, nakoľko šachovnicovú vlajku by ako prvý preťal Bernd Mayländer.

„Nikdy predtým sa nič také nestalo a je dôležité, aby pravidlá boli konzistentné. Rozumiem, že je skvelé znovu pretekať a že každý chcel vidieť bitku o titul v poslednom kole, ale nemôžeme si na konci pretekov vymýšľať nové pravidlá. Musí to byť stanovené jasne,“ hovorí Stroll.

Jeho tímový kolega Sebastian Vettel dostal rovnakú otázku. „Hlavné je, aby sme sa sústredili na šport, už menej na šou,“ povedal.

„Za safety carom som premýšľal, prečo nás nepustili skôr, asi v tom boli pravidlá a protokoly. Do budúcna potrebujeme mať jasno v tom, čo sa v takýchto situáciách bude diať a už žiadne otázky,“ hovorí Vettel, ktorý sa jedným dychom zastal riaditeľa pretekov Michaela Masiho.

„Bola to bitka dvoch odlišných záujmov. Jedným bol šport, druhým šou. Mňa šou príliš nezaujíma, pozerám sa na to ako na šport a súťaž. Niekedy nie je ľahké ocitnúť sa v koži rozhodcu alebo v tomto prípade v koži Michaela Masiho. Myslím si však, že odviedol skvelú prácu, najmä po nečakanom odchode Charlieho Whitinga,“ prehlásil štvornásobný šampión.

„Bol veľmi, veľmi sústredený a odhodlaný odviesť tú najlepšiu možnú prácu. Neviem, aká bude jeho budúcnosť, ale dúfam, že zostane, pretože celkovo odviedol veľmi, veľmi dobrú robotu. Keď sa na to pozriete zo širšieho uhla pohľadu, tak si počínal naozaj dobre,“ uzavrel Vettel.

Súvisiace články

Diskusia