logo F1online.skF1online.sk

Dobré znamenie pre McLaren: O Norrisa sa zaujímala aj konkurencia

Christian Horner a Lando Norris
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala9. 2. 2022

Podpísať štvorročný kontrakt s tímom Formuly 1 je nevšedný moment. V prípade Landa Norrisa to len umocňuje fakt, že o jeho služby mali záujem aj konkurenčné stajne. On sa však i napriek tomu rozhodol pre papájový tím, čo vysiela jasný odkaz: Norris nemá žiadne pochybnosti o tom, že McLaren pôjde hore.

Odmenu dnes dostali obe strany; Lando Norris za jeho vynikajúcu sezónu 2021, v ktorej dokázal získať prvú pole position, štyrikrát sa objavil na pódiu a McLarenu pomohol k zisku double v Monze, keď sa rozhodol potlačiť vlastné ego, zachoval sa ako tímový hráč a neriskoval útok na Daniela Ricciarda. McLaren zas dostal akési vysvedčenie za dosiahnuté pokroky.

Lando Norris sa totižto McLarenu nemusel upísať na taký dlhý čas, ba teraz vôbec nemusel podpisovať novú zmluvu. Z osobného hľadiska by bolo preňho výhodnejšie vyčkať do polovice sezóny, posúdiť výkonnosť jednotlivých tímov a potom sa pokúsiť pretlačiť do toho najlepšieho. A ak by konkurencia mala voľné miesto, o Norrisa by určite mala záujem.

Ako teda Lando Norris dospel k tomuto rozhodnutiu? “Musím zvážiť všetky faktory, napokon je to moja kariéra. Pozrel som sa teda na tie najlepšie možnosti, na to, kde môžem byť najúspešnejší a kde toho môžem dosiahnuť najviac, tiež čo je pre mňa ako jazdca najlepšie, čo je najlepšie pre mňa ako človeka, na dlhodobý pohľad.”

Byť vo Formule 1 totiž nie je len o čistom výkone monopostu, treba byť aj v správnom tíme, v správnom prostredí. K dobrému času na kolo síce pomáha viac konských síl a lepšia aerodynamika, no ak v tíme necítite podporu a pevnú pôdu pod nohami, ľahko sa pošmyknete.

“Samozrejme, viem, že ostatní jazdci sa dočkajú ponúk, možno budú môcť ísť do Red Bullu alebo Mercedesu. Ktovie, či by som mal tiež také možnosti,” uvažuje Norris. “Tie možnosti by som azda mal, no aj tak som sa rozhodol zostať v McLarene. To je podľa mňa dobrá vec. Som presvedčený, že v nasledujúcich rokoch by sa nejaké príležitosti objavili, preto si myslím, že zaviazať sa McLarenu vysiela dosť jasnú správu.”

“Tu chcem zbierať pódiá, vyhrávať preteky a šampionáty, to je všetko. Je to veľmi silný odkaz, zvážil som všetky faktory, ktoré hrajú v môj prospech, tiež čo sa mohlo objaviť v nasledujúcich rokoch, keď piloti začnú odchádzať z tímov, no nakoniec mi z toho vyšlo, že McLaren bude najlepšia možnosť. Preto som šťastný, že tu som a môžem sa zaviazať tomuto tímu,” vysvetľuje veľká nádej britského motoršportu.

Zaujímavosťou je, že Norris mal už za sebou prvé rozhovory s konkurenciou, ktorá mala záujem ho zlákať do svojich radov. Napokon z tohto vábenia nič nebolo a Norris usúdil, že ani v budúcnosti sa situácia nezlepší. Koniec-koncov Mercedes chce stavať tím okolo Georgea Russella, Red Bull má Maxa Verstappena a Ferrari si zvolilo Charlesa Leclerca. Prečo by sa on nemohol stať lídrom McLarenu?

Otázka: Mal Norris ponuky aj z iných tímov? “Tu a tam sme mali pár rozhovorov, no to je všetko, nič z toho nezašlo ďaleko.” V tomto smere sa nechcel poza bučky dohadovať so súpermi, o všetkom sa otvorene bavil aj s vedením tímu. “Akonáhle sa čosi objavilo, zašiel som za Andreasom a porozprávali sme sa, ako bude vyzerať budúcnosť. Nemá zmysel klamať, pár drobných vecí s ostatnými tímami sa zomlelo, ale nič z toho nezašlo tak ďaleko.”

Na otázku, ktoré tímy mali oňho záujem, nechcel priamo odpovedať. Prezradil však, že “pravdepodobne by ste to celkom dobre uhádli”.

Súvisiace články

Diskusia